Чества се на 29 август

     Този Христов мъченик, който се именувал по български Спас, а по гръцки Анастасий, бил родом от България, от Струмишка епархия, която в старо време се наричала Тивериополска, от село Радовиш. Бил млад, на възраст около 20-годишен, красив наглед. Дошъл в Солун при един оръжейник, който бил негов майстор, имал някакви турски носии и търсел начин да ги изнесе вън от Солунската крепост, без да плати мито. Затова майсторът уговарял своя ученик да облече една от тези носии и да мине през портите на крепостта уж като турчин (в който случай нямало обмитяване).

  Чества се на 29 август

  Светата Църква след Богородица почита най-много Йоан Предтеча.

      За мъченическата смърт  на Господния Предтеча повествуват Евангелията на Матей (Мт. 14:1–12) и Марка (Мрк. 6:14–29). Но Свещеното предание на Апостолската Църква е запазило някои подробности от тези събития, които произлезли незадълго преди Распятието и и Възнесението Христово.

     След смъртта на Ирод Велики римляните разделили Палестина на четири части и във всяка част поставили за управители свои протежета. Ирод Антипа получил от император Август Галилея. Той имал законна жена, дъщера на арабския цар Арефа. Ирод я оставил и съжителствал с Иродиада, жена на брат му. Пророк Йоан го разобличавал многократно, но царят не смеел да му причини злини, защото почитал Йоан Кръстител като пророк и се страхувал от народния гняв. Но все пак Йоан Кръстител бил затворен в тъмница от цар Ирод (Лк. 3:19–20).

  Чества се на 21 август

    Свещеномъченик Симеон Самоковски, със светското име Симеон Попович, зае достойно мястото си в българската история. Няма данни за рождената му дата, нито за родното му място, но е известно, че става Самоковски Митрополит в есента на 1734 година, веднага след смъртта на своя предшественик /28 август 1734 г./ Митрополит Ефрем. От запазената летописна бележка на Митрополит Симеон Попович за негово посещение в Рилския манастир в края на същата година, се вижда стилно обработен почерк и подпис на високограмотен българин и архиерей. Историческата обстановка в това време се характеризира с масирано турско насилие над българското население и особено над българското духовенство. Османската империя воюва на два фронта – с Руската и Австрийската империи. По това време някъде започва и организирана съпротива срещу турците в Самоковска мирополия. Център на заверата е Долнолозенския манастир “Свети Спас”, а ръководител и главен инициатор – митрополит Симеон Самоковски, подкрепян от висши духовници, воглаве с Ипекския сръбски патриарх, под чиято диоцеза в това време е Самоковската митрополия.

  Кондак 1

  На тебе, Богородице, поборница-воевода, ние твоите раби, след като се избавихме от злини, пеем победни и благодарствени песни. И понеже имаш непобедима сила, от всякакви опасности ни освободи, та велегласно да ти пеем: радвай се Невесто неневестна!

   

   

  Чества се на 20 август

  Пловдивска митрополия

  В Пловдив, древния и вечен град на тепетата - Филипопол, има един храм, чиято история била тясно свързана с мъченическата смърт на светите 37 мъже - християни и изповедници на вярата, пострадали заради Христовото име през 304 г. заедно с други двама пловдивски мъченици – св. Севериан и Мемнос. Този храм съществува и днес, и макар че сега носи името на светите равноапостолни царе Константин и Елена, пази съкровен спомен за техния мъченически подвиг.

  Мястото, където днес величествено се издига храмът, е известно като лобното място на тези мъченици.

  Страница 1 от 2

  Please publish modules in offcanvas position.