Warning: A non-numeric value encountered in /home/r1lsk1b/public_html/templates/as002040free/includes/includes.php on line 79
Май - Храм Свети Йоан Рилски Бургас
Събор на св. Баташки мъченици
in Май
Посещения: 1021

17 май

"А кога влизате в някоя къща, поздравявайте я, казвайки: мир на тази къща! И ако къщата бъде достойна, вашият мир нека дойде върху нея."(Мат. 10:12,13)


   Досточтими сестри, обични в Господа братя и сестри,
  Когато влезеш в нечий дом и стопанинът на къщата те сложи да седнеш на трапезата сред хората най-близки до сърцето му, сред хората, били му във всичко верни, които във всичко са били с него и в нищо не са го предали, тогава нищо не може да се сравни с такава милост. Защото тя се дава на малцина и върху тях почива светият мир на този дом, на тази къща. Нищо не може да се сравни с такава радост да влезеш с последните, а да получиш с тях наравно от дела на първите. Това, възлюблени е милост.

Read More: Събор на св. Баташки мъченици
Житие на св. Николай Софийски
in Май
Посещения: 1012

17 май

Свети великомъченик Николай Софийски е българин от Янина (Тесалия). Той бил син на благочестивите родители Мартин и Евфросиния. Най-напред се научил да чете, а след това усвоил обущарския занаят. Николай бил умен, добър, красив и строен и трябвало да избяга от родния си град, защото турците не търпели християнин с такива добри качества и щели насила да го напряват свой единоверец.

Read More: Житие на св. Николай Софийски
СВЕТИ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ
in Май
Посещения: 1063

11 май

    Светите братя Методий и Кирил са създатели на славянската писменост и са в основата на развитието на славянската духовна култура. Те са равноапостолни мъже, аскети, мисионери, дипломати, богослови.

Read More: СВЕТИ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ
Житие и страдание на последния  Български екзарх Стефан I
in Май
Посещения: 1027

От февруари 1870 г. до май 1953 г. Българската православна църква просъществува като Екзархия. Предстоятели на Българската екзархия са били трима висши духовници, трима титани на своето време, чиито живот и съдба са доста превратни. Един от тях е последният български екзарх Стефан, който се задържа на престола четири години, след което е свален и интерниран от комунистическото правителство.

Read More: Житие и страдание на последния Български екзарх Стефан I
Възстановяване на Българската патриаршия
in Май
Посещения: 998

Българска Патриаршия

Днес, 10 май, Българската православна църква чества годишнината от възстановяването на Българската патриаршия, чието съществуване е прекратено в края на ХІV столетие при падането на България под петвековно турско робство. Още през възрожденската епоха започват целенасочени действия от страна на българските църковни дейци за възстановяване на Българската патриаршия.

Read More: Възстановяване на Българската патриаршия