21 ноември

  Проповед на светителя Лука (Войно–Ясеницкий)

      От статистически данни за хора, които са достигнали до много дълбока старост научаваме, че особено преобладават, живеещите сред високите Кавказки планини и Азербаджан и по други високи планини. В наши дни някъде в Азербайджан живее необикновен старец, който е достигнал до 150 г., а там живеят доста столетници.

     С какво да се обясни влиянието на високите планини върху дълголетието на хората?

     Архиепископ Лука (в света Валентин Феликсович Войно–Ясенецки) е роден на 27 април в Керч, Таврическа губерния. Почива на 29 май 1961 г. в Симферопол.

     Завършва рисувално училище. След това следва в медицинския факултет на Киевския университет, когото завършва през 1903 г. Защищава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. Декан е на катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет.

  1 ноември

       Светите мъченици–безсребреници Козма и Дамян живяли в III в. след Рождество Христово в Рим, в период на гонения на християните, повдигнато от императори–езичници. Чрез подвига на своя живот светите показали истинското християнско използване на човешкия талант – талантът е дар Божи, който трябва да се използва не с користни цели, а за служение на Бог и хората.

  3 ноември

      Преподобни Пимен Зографски е роден в София около 1540 г. в благочестиво семейство. Родителите нарекли сина си Павел, понеже се родил на празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Юношата изучавал иконопис, църковно песнопение и Свещеното Писание при зографския иеромонах Тома в древната църква на великомъченик Георги в София. Когато неговите родители и духовният му наставник починали, двадесет и шест годишния младеж решил, че за неговото духовно преуспяване е необходимо да раздаде имуществото си и да отиде в българския манастир Зограф на Атон.

  Църковни празници през месец Ноември 2017

    Денят е 10 часа, а нощта – 14

    1 с   Св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян. Св. прпмчци Яков

            Костурски, дякон Яков и мон. Дионисий.

    2 ч   Св. мчци Акиндин, Пигасий, Афтоний, Елпидифор и Анемподист.

    3 п   *Св. свщмчци Акепсим, Йосиф и Айтал. Преп. Пимен Зографски.

    4 с   Преп. Йоаникий Велики. Св. свщмчци Никандър, еп. Мирски и Ермей

            презвитер. (Задушница) (Тип. с. 110)

    5 н   + 5 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Св. мчци Галактион и

            Епистима. Гл.5, утр. ев. 11, ап. Гал. 6:11-18 (с. 218), лит. ев. Лк 16:19-31

  Please publish modules in offcanvas position.