Преподобни Пимен Зографски

Посещения: 933

3 ноември

    Преподобни Пимен Зографски е роден в София около 1540 г. в благочестиво семейство. Родителите нарекли сина си Павел, понеже се родил на празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Юношата изучавал иконопис, църковно песнопение и Свещеното Писание при зографския иеромонах Тома в древната църква на великомъченик Георги в София. Когато неговите родители и духовният му наставник починали, двадесет и шест годишния младеж решил, че за неговото духовно преуспяване е необходимо да раздаде имуществото си и да отиде в българския манастир Зограф на Атон.

   На Света Гора Павел приел монашество под името Пимен. В манастира водил смирен живот, изпълнен с послушание пред Бог, игумена и братята и непрекъснато се молил.

   На тридесет годишна възраст преподобният бил ръкоположен за презвитер. Живял петнадесет години в пещерата на свети Козма Зографски, където се подвизавал в пост и молитва.

   Когато преподобният станал на петдесет и пет години, в навечерието на престолния празник на обителта, му се явил великомъченик Георги Победоносец и му предал Божията воля да се завърне в българските земи и да стане духовен наставник на народа.

   Свети Пимен дълго разсъждавал върху видяното и свети Георги му се явил отново и повторил, че българската земя се нуждае от духовен пастир, който да строи и възстановява разрушенити православни храмове.

   Преподобният се посъветвал със своя наставник и след като получил благословията му се сбогувал с братята и заедно със своя ученик се отправил за България.

   В този период българия била под османско владичество.

   Народът навсякъде посрещал свети Пимен със сълзи на радост и умиление, а той проповядвал, лекувал болни, строил храмове, рисувал икони. Преподобният възстановил около 300 църкви и 15 манастира в българските градове и села. Много храмове и обители били изографисани лично от светеца.

   Свети Пимен възстановил Черепишката и Суходолската свети обители, събрал в тях монашески братства, назначил игумени, дал им общожитийни устави и им заповядал да утвърждават българския народ в християнската вяра.

   Преподобният извършил много чудеса и изцеления. Например, в село Червена вода, Доростолска епархия, светецът изцелил сляпороден.   

   По–късно великомъченик Георги отново се явил на преподобният и му поръчал да се върне в Черепишкия манастир, където починал на 3 ноември 1620 г.

   На гроба на светеца, по Божия милост, ставали много чудеса и изцеления.

   Житието на преподобен Пимен било написано от неговия ученик Памфилий и се пази в билиотеката  на Зографския манастир на Атон.