Warning: A non-numeric value encountered in /home/r1lsk1b/public_html/templates/as002040free/includes/includes.php on line 79
Възкресение Христово - Храм Свети Йоан Рилски Бургас

Възкресение Христово - Великден

Посещения: 25029

Възкресение Христово, Великден е най-големият празник за православните християни. Възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.
Великден е наричан празник на всички празници!


"Христос воскресе!" - "Воистина воскресе!" са думите, с които целият християнски свят се поздравява на Великден.

Снимки от Светата Литургия в храм св. Йоан Рилски 2019 - тук

Снимки от Светата Литургия в храм св. Йоан Рилски 2015

 

 Христос Воскресе - Воистина Воскресе

В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкресението на Иисус Христос на третия ден, след като е разпнат на кръста и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. Иисус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите. 

 

Възкресение Христово, Великден

Сцената, която изобразява това Велико събитие се нарича още и "Слизане в ада", защото Възкресението,  слизането в ада и чупенето на вратите на ада от Иисус Христос са се случили в един и същи момент.

При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася от храма запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма "Св. Възкресение", при слизането на Благодатния огън.

Седмицата след Великден се казва Светла седмица, защото възкресението на Христос донася просветление за всички.

По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос.

Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава "Христос воскресе!" - "Воистина воскресе!". Вековна традиция за празника е на трапезата да присъстват боядисаните яйца.

 Христос възкръсна от мъртвите, Със смъртта си смъртта победи!