Warning: A non-numeric value encountered in /home/r1lsk1b/public_html/templates/as002040free/includes/includes.php on line 79
ОТ ОСАНА ДО РАЗПНИ ГО - Храм Свети Йоан Рилски Бургас

ОТ ОСАНА ДО РАЗПНИ ГО

Посещения: 1215

   През Страстната седмица, ние, православните християни съпреживяваме последните земни дни на Спасителя Иисус Христос. Слушаме в богослуженията Неговите спасителни думи и поучения. Участваме заедно с Апостолите на неговите проповеди и си задаваме същите въпроси, които са си задавали и те. Отговорите идват малко по-късно, след Възкресението, но ние ги знаем днес, благодарение на светите Апостоли. Той ги е открил на тях, а те на нас. Ние сме облагодетелствани, само трябва да изпълняваме това, което ни е предал Спасителят.

   Но хората сме ненадеждни,  посрещаме Го с възгласи Осана, с цветя и палмови клонки при влизането Му в Йерусалим, няколко дни по-късно викаме – Разпни Го.

    Православната Църква е установила на Цветница да участваме в Неговото славно посрещане в Йерусалим, на Велики четвъртък, чрез последованието на дванадесетте Евангелия, да се опитаме да бъдем част от Неговите страдания и смърт, а на Велики петък, чрез изнасянето на плащеницата и преминаването под нея, да съпреживеем Неговото погребение, да Го опеем  заедно с Йосиф, Никодим и учениците му и да се опитваме да бъдем погребани заедно с греховете си за да възкръснем на Пасха, заедно с Него, за нов живот - без грехове.  

   Нека поне се опитаме с душа си, а не само като традиция.

 

 Осана - Цветница​

 

Разпети Петък