Warning: A non-numeric value encountered in /home/r1lsk1b/public_html/templates/as002040free/includes/includes.php on line 79
Богоявление - Храм Свети Йоан Рилски Бургас

Богоявление

Посещения: 610

Днес на 6.1.2019 в храм " Св. Йоан Рилски" гр. Бургас бе отслужена тържествена Света Литургия в чест на големият църковен празник - Богоявление.
За Светлия празник се бяха събрали много миряни, които желаеха да съпреживеят тайнството на Кръщението Господне.
По случай празника бе дарена и осветена голяма икона "Успение на Пресвета Богородица" дело на зограф Таня Пенева. Това е 2-рата от най-голямите икони, рисувани досега от зографа с размери 120 на 100 см.
Иконата бе осветена от св.ик Николай - предстоятел на църковното настоятелство към храма, в присъствието на много вярващи християни, които побързаха да и се поклонят.

Слово за Кръщение Господне

 

   Произнесено на 19 януари (стар стил)1998г., Николаевска катедрала, Вашингтон.

 

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

   Кръщението на Господ е и наше кръщение, защотоса неделими едно от друго. Кръщението на всеки от нас е тогава, когато е било извършено. Но кръщението не свършва в онзи момент, когато кръщаваният излиза от купела, а продължава през целия живот и приключва тогава, когато това, което е било символ, се превръща в същност. Когато човек влиза в купела или потапя главата си под водата, това е символ, че той, заедно с Христос, слиза в гроб, а когато излиза, това е символ на възкресението Господ и на нашето в Него. Това продължава през целия наш живот. Ще дойде момент, когато всички ние ще се окажем в гроба, но ще излезем от този гроб в деня на всеобщото възкресение в Иисус Христос Възкръсналия.

Епископ Василий (Родзянко)