Warning: A non-numeric value encountered in /home/r1lsk1b/public_html/templates/as002040free/includes/includes.php on line 79
РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ - Храм Свети Йоан Рилски Бургас

РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ

Посещения: 779

ДО БОГОЛЮБИВИЯ КЛИР, ВСЕЧЕСТНОТО МОНАШЕСТВО И ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ ОТ СЛИВЕНСКА ЕПАРХИЯ

 

РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

   Отново този велик празник поражда духовни трепети в нашите сърца. Отново душите ни изживяват неповторима радост от това дивно събитие. Отоново мислите ни са насочени към Витлеем Иудейски – там, дето се роди Господ Иисус Христос. „По благодатта на Бог – Отец –казва свети Йоан Дамаскин – Единородният Син и божествено Слово Божие, Който е в недрата на Отца, единосъщен с Отца и Светия Дух, предвечният и съвършен Бог, Който е безначален, снизхожда към нас като Негови раби, ставайки напълно човек, и извършва онова, което по–ново от всичко ново, единственото ново нещо под слънцето“ /точно изложение на Православната вяра/.

   Пред това велико ново чудо ние се прекланяме, възхваляваме го и го величаем. „Древното премина: ето, всичко стана ново /2 Кор. 5:17/.

   Слънцето на Правдата огрява душите на повярвалите, за да бъдат нова твар /Гал. 6:15/. То посочва правилния път към спасението.

   Дойдете, братя и сестри, дойдете в храма Божий, това неизменно училище на благочестието. Тук вие ще чуете благи вести на Божествения Учител, ще чуете за небесните съкровища, ще чуете за истинския мир, Който ни донесе Родилият се Богомладенец.

   Ангалската песен „Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение“, изпята преди повече от 2000 години, многократно звучи в нашите православни храмове,За да слушаме не само с нашите телесните си уши, но да отворим и духовните си уши, за да чуем и се насладим благодатно.

   Днес много се пише за мира, говори се за справедливост, възхвалява се разбирателството. Мирът, донесен от небето, само той е истинският.

   Тези, които не са почуствали спокойствието на мира, радостта от Богообщението, утехата на благочестието, те не ценят мира. А без мира настъпва „тъмнина, облак и мрак“ /Второзаконие 4:11/.

   Колко актуално звучат думите на свети Атанасий Велики: „Той стана човек, за да можем ние да станем богове“. Какво велико призвание имат човеците!...

   Преди много години св. цар и пророк Давид е казал: „Търсете Господа и Неговата сила, търсете винаги лицето Му“ /Псл. 104:4/. „А какво значи да тъсим Господа? – пита свети Йоан Златоуст и отговаря: да мислим за това, което се отнасяНего, да мислим за Него, постоянно да Го имаме в мисълта си, никога да не преставаме да беседваме с Него, посредством молитва и добри дела. Който търси нещо, го държи в ума си. И така, който ще търси Господа, първо трябва да се изповяда чрез искрено покаяние и неговите плодове. Само такъв може да търси, и като търси, да намери, според обещанието. А не всеки умее да търси... Защото много са пречките за намирането Му: и много дела, и смущението на плътта, и душевните немощи, и козните на демоните, и слабостта на ума. Когато се освободим от всичко подобно, бързо ще Го намерим, ще отхвърлим порока и ще изберем добродетелтта“ /Тълк. На Псл104:4/.

   А колко са далече от Христови мир тези, които търсят разделения, обиди, злепоставяния, раздори, неправди, лъжи, „които злото наричат добро, а доброто – зло, тъмнината считат за светлина, и светлината – за тъмнина... които са мъдри в своите очи и разумни пред самите себе си“ /Ис. 5:20,21/.

   Въпреки големите проблеми и предизвикателства, няма земна сила, която да спре нашия духовен устрем и портите адови няма да надделеят Църквата /Мт. 16:18/, защото е Божествена.

   Поздравявам свещенослужителите, монасите и монахините, служителите в Сливенска митрополия, църковните настоятели, църковнослужителите и православните християни с великия празник на Христовото Рождество.

 

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

ЧЕСТИТА НОВАТА 2020 ГОДИНА!

Сливенски митрополит Иоаникий

25 декември 2019 г.