Warning: A non-numeric value encountered in /home/r1lsk1b/public_html/templates/as002040free/includes/includes.php on line 79
СВ.СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ - Храм Свети Йоан Рилски Бургас

СВ.СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ

Посещения: 2957

10 февруари

    Свещеномъченик Харалампий, епископ Магнезийски, мъченици Порфирий и Ваптос и три жени мъченици пострадали през 202 година.

   Свети Харалампий, епископ на тесалийския град Магнезия (североизточна област на Гърция), успешно разпостранявал вярата в Спасителя Христос. Вестта за неговите проповеди достигнала до управника на областта Лукиян и военачалника Лукий, по чиято заповед светецът бил хванат и изправен пред съд. Той твърдо изповядал вярата си в Христос и откзал да принесе жертва на идолите. Независимо от преклонната си възраст (113 години), бил подложен на чудовищни мъчения – разкъсвали тялото му с железни куки, докато не одрали кожата му от главата до краката.

През цялото време светецът се обръщал към мъчителите си с думите: „Благодаря ви братя, вие обновихте духа ми!“ Свещеномъченик Харалампий  

Виждайки търпението на стареца и липсата на каквато и да била злост, двама воини – Порфирий и Ваптос открито изповядали Христос, за което веднага били посечени с меч. Присъстващите на страданията на епископ Харалампий три жени също прославили Христос и веднага и тях започнали да измъчват до смърт.

   Разгневеният Лукий лично грабнал едно от оръдията на изтезанията и започнал да изтезава свещеномъченика, но внезапно ръцете му се парализирали. Дошлият на мястото на инквизицията Лукиан плюл в лицето на светеца и веднага главата му се оказала обърната назад. Тогава Лукий започнал да умолява свети Харалампий за пощада и по молитвите на епископа и двамата получили изцеление. Много свидетели на случващото се повярвали в Христос. Сред тях бил и Лукий, който коленичал пред светия старец и замолил за прошка.

   Свещеномъченик ХаралампийЛукиян съобщил за събитията на император Септимий Север (193-211), който в това време се намирал в Антиохия Писидийска (западната част на Мала Азия) и той се разпоредил да доведат при него свети Харалампий. Тази заповед била изпълнена с невиждана жестокост – влачили свещеномъченика с въже вързано за брадата му.

   Свещеномъченик ХаралампийИмператорът заповядал мъченията на епископа да бъдат продължени – подложили го на мъки с огън. Но Божията Сила помагала на светеца и той останал невредим. Освен това по молитвите му станали чудеса – възкръснал умрял юноша, бесноват, обладан от бяс от 35 години, се изцелил и, виждайки това много хора започнали да изповядват Спасителя Христос. В Христос повярвала даже дъщерята на императора Галина, която на два пъти разрушила идоли в езически храм. По заповед на императора били светителя с камъни по устата, искали да му подпалят брадата, но от нея изригнал пламък, който обгорил мъчителите. Изпълнени със злоба Септимий Север и неговият велможа Крисп въздигнали хули срещу Господа, присмивайки се, Го призовавали да слезе на земята, като се хвалели със своята сила и власт. В гнева си Господ разтърсил земята и голям страх обхванал всички, а двамата нечестивци увиснали във въздуха свързани с невидими възли и едва след молитвите на светеца били спуснати на земята. Уплашеният император се поколебал заради своето безчестие, но скоро отново изпаднал в заблужденията си и заповядал да продължат с мъченията и накрая наредил да посекат епископа с меч. По време на последната си молитва светецът се удостоил да види Самия Спасител и Го помолил да дари мястото, където ще почиват неговите мощи с мир, плодородие, а на хората – прошка на греховете и спасение. Господ обещал да изпълни молбата и се възнесъл на небето, като отнесъл със Себе Си душата на свещеномъченик Харалампий, който, по милост Божия, приел мирна кончина още преди екзекуцията. Дъщерята на императора – блажена Галина погребала тялото на мъченика с велика почест.

Pravoslavie.ru