Warning: A non-numeric value encountered in /home/r1lsk1b/public_html/templates/as002040free/includes/includes.php on line 79
Мозаечни икони на камбанарията - Храм Свети Йоан Рилски Бургас

Нови Мозаечни икони на Камбанарията

Посещения: 7914

Нови мозаечните икони на камбанарията на храм "Св. Йоан Рилски" Бургас, с изображенията на Иисус Христос, св. Богородица и св. Йоан Рилски бяха осветени от ставрофорен иконом Николай Димитров, иконом Петър Франгин и свещеник Димо Вълчев.

Целият проект, включително и нощното осветление на камбанарията, е струвал 20 000 лева и свещениците на храма са благодарни на всички енориаши и дарители, спомогнали всеки според възможностите си за благоукрасяването на Божия храм. Сред тях са енориашите на църквата д-р Богдан Димитров и неговото семейство, поел средствата за изработването на една от мозаечните икони, Генко Карабаджаков, Цвета Атанасова, много граждани на Бургас.


Предстоятелят на храма ставрофорен иконом Николай Димитров разказва, че вдъхновение за тази идея е получил от прочутите византийски мозайки на църквата "Св. София" в Истанбул, които удивляват и до днес света със своята красота и са оцелели въпреки превратностите на времето.

Мозаечните Иконите са дело на зографите Светла Атанасова, Недялко Жеков и Йордан Иванов, а изработката на мозайките е на Руси Русев. Мозайките, които са с размери 1,5 и 3,30 м. се виждат отдалеч и се вписват хармонично в централната градска среда. 

Предстоятелят на храма ставр. ик. Николай Димитров си е поставил за цел с Божията помощ догодина да бъде изготвен и нов дърворезбован иконостас за храма - шест от 32-те икони за него вече са готови. Към енорийския център в храма работи и катехизаторски център, като занятията се провеждат всеки петък и неделя след св. литургия.