Warning: A non-numeric value encountered in /home/r1lsk1b/public_html/templates/as002040free/includes/includes.php on line 79
Чудеса при мощите на Св. Йоан Рилски - Храм Свети Йоан Рилски Бургас

Чудеса при мощите на Св. Йоан Рилски

Посещения: 3017

чудеса при мощите на Св. ЙоанХората, които живеят в света, гледат скептично и даже отрицателно на монашеството, а особено пък на отшелничеството. Те смятат за осъдително бягането от живота и от работата в мира. Според техните разбирания всекии един човек може да бъде много по-полезен за човечеството, ако живее и работи в света. Но, че и монашеството  има свое предназначение, че и отшетлничеството има свое дълбоко религиозно оправдание, това го виждаме от живота и делото на Св. Йоан.
Че Св. Йоан допринесъл много повече на човечеството, отколкото един обикновен гражданин в мир - това е извън всякакво съмнение. Той не само че е дал пример за свят и благоугоден живот; не само е обединил около себе си последователи и основал манастира, който изиграл голяма роля през време на двойното ни политическо и духовно робство; не само че е основател на българското отшелничество - но той е покровител на българския народ, той е наш молитвеник и застъпник пред престола Божий!
Колко отпаднали духом са се притичали към него за духовна помощ и подкрепа; колко болни са били излекувани от Св. му мощи! Колко майки обричат на Св. Йоан децата си, за да ги запазят, когато са болни или когато не се задържат! ....
Даже и в наше време, време на маловремие и неверие, са ставали и стават велики знамения и чудеса при мощите на Св. Йоан. Вярата е крепила и крепи благочестивия ни народ и багодарение на вярата ни стават чудеса.