Warning: A non-numeric value encountered in /home/r1lsk1b/public_html/templates/as002040free/includes/includes.php on line 79
Житие на свети преподобни Йоан Лествичник 30 март - Храм Свети Йоан Рилски Бургас

Житие на свети преподобни Йоан Лествичник 30 март

Посещения: 1662

Божият угодник, преподобният Йоан е живял през VІ в. в Сирия. За своето съчинение е наречен Лествичник, т. е. автор на „Лествица” (стълба), а по мястото на благочестивите си подвизи – Синаит.

Житие на свети преподобни Йоан Лествичник На 17-годишна възраст, св. Йоан се принесъл в жертва на Бог – тялото си възнесъл на Синайската планина, а душата си на небесната планина. След като пребивавал 19 години в уединение и подвизи на Синайската планина, до 40-годишна възраст, преподобният се оттеглил в Синайската пустиня Фола, която се намирала на разстояние от 5 стадия от Синайската църква, където във великите подвизи на строгия пост и непрестанната молитва се подвизавал 40 години. В продължение на тази необикновена Четиридесетница, неговият пост бил толкова необичаен, както и продължителността на времето на неговото постене. Макар преподобният да не отбягвал храната разрешена от устава по време на пост, за да съкруши, както сам казвал, гордостта, хранел се с толкова малко, че повече приличало на опитване, отколкото на хранене. Но за сметка на това решително се въздържал от всякакви страсти, като им заповядвал – замълчи, онемей! Неговото покаяние било съпроводено с дълбоко съкрушаване на сърцето и със сълзи. Дълго време след неговата блажена кончина показвали една съвсем малка пещера – съкровеното място на покайните подвизи, наричани сълзоточиви, която отстояло на такова разстояние от общежитието, колкото било нужно братята да не чуват риданията на Йоан.

   Преподобният Йоан, поставен за ръководител /игумен/ над другите, започнал път на ново възхождане към Бог и приближаване до небето. Подобно на Мойсей, той, по думите на житиеписеца, се приближил до Бог, с мисълта си приел Богоначертания закон и с перото на духа си начертал, по молба на преподобния Йоан, игумен Раифски, Богописани скрижали /”Лествица към Рая”/, които предал, не само на ръководените от него иноци, но и на всички, които желаят да се възкачат на небето.

   Като се възкачвал по стъпалата на духовното съвършенство, той с още по-голяма ревност, отколкото преди да приеме началството над братята, написал книга към пастира и по този начин станал ръководител на ръководителите.

   Преподобният се представил на 80-годишна възраст, около 606г. Паметта на св. Йоан Лествичник се чества от Църквата на 30 март.

   Преподобни Йоан се чества и всяка 4-та Неделя на Великия пост. В литургийното Евангелие, в неделния ден на четвъртата седмица на Великия пост, Църквата, за утеха и назидание на постещите, чрез Божествено свидетелство, което утвърждава могъществото на поста и молитвата, които открили на Йоан лествицата към рая и го въздигнали до висотата на духовното съвршенство, благовестява, че духът на злобата се прогонва от човека само чрез молитва и пост и заедно с това предвъзвестява приближаващата се радост от Възкресение Христово /Мк. 17-31/.

 

Протоиерей Г.С.Дебольский

„Дни богослужения Православной Церкви”т.2

 

Pravoslavie. ru