Warning: A non-numeric value encountered in /home/r1lsk1b/public_html/templates/as002040free/includes/includes.php on line 79
АРХАНГЕЛ ГАВРИИЛ 26 март, 13 юли - Храм Свети Йоан Рилски Бургас

АРХАНГЕЛ ГАВРИИЛ 26 март, 13 юли

Посещения: 1568

   На следващия ден след празника Благовещение се чества – „събор“ (молитвено събрание) на Архангел Гавриил, който донесъл на Дева Мария вестта, че Тя е предопределена да роди Спасителя на света.

 

АРХАНГЕЛ ГАВРИИЛ

   Архангел Гавриил е един от седемте главни ангели, които според книгата Товита „донасят молитвите на светиите и влизат пред славата на Светия“ (Тов. 12:15). Името Гавриил на еврейски език означава „сила Божия“.

   Архангел Гавриил е споменаван няколко пъти в Писанието като Небесен вестител, когото Бог изпраща да възвести на хората за Своите планове по спасението на човешкия род.

   Например, архангел Гавриил няколко пъти се е явявал на пророк Даниил и му е разкривал тайната за пришедствието на Месията, за гоненията от Антихриста и за края на света (Дан. 8, 16:9-21). Преди пришедствието в света на Сина Божи, архангел Гавриил се явил в храма на стареца Захария и му съобщил за чудното зачатие на Предтечата.

   След шест месеца се явил в Назарет на Дева Мария с вестта, че Е избрана да бъде Майка на Спасителя Христос (Лук. 1:31).

   Според някои отци на Църквата, архангел Гавриил е бил изпратен да подкрепя Спасителя по време на молитвите Му в Гетсиманската градина, а по-късно да възвести на Богородица денят на Нейното Успение. Ето защо в богослужебните книги на Църквата архангел Гавриил се нарича „вестител на чудеса“.

АРХАНГЕЛ ГАВРИИЛ

   Но след като явява вестител за най-важните старозаветни и новозаветни събития, архангел Гавриил, следователно, би трябвало да е особено близо до Бог. На иконите архангел Гавриил понякога е изобразен с райска вейка (бяла лилия) в ръка, която, според преданието, е донесъл на Дева Мария в деня на Благовещение.