Warning: A non-numeric value encountered in /home/r1lsk1b/public_html/templates/as002040free/includes/includes.php on line 79
Вечерни молитви- на български и църковно славянски - Храм Свети Йоан Рилски Бургас

Вечерни молитви- на български и църковно славянски

Посещения: 3444

ВЕЧЕРНИ МОЛИТВИ

 

Преди лягане за сън

 

В името на Отца и Сина, и Светия дух. Амин.

 

Господи Иисусе Христе, Сине Божий, заради молитвите на Твоята пречиста Майка, на преподобните и богоносни наши отци и на всички светии, помилуй нас! Амин!

 

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

 

Царю Небесний, Утешителю, Дух на истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, съкровище на благата и подателю на живота! Дойди и се всели в нас и ни очисти от всяка сквернота и спаси, Благий, нашите души.

 

Светий Боже, Светий Крепки, Светий Безсмъртни, помилуй нас (три пъти).    

 

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, и сега и винаги, и во веки веков! Амин!    

 

Пресвета Троице, помилуй нас, Господи, очисти нашите  грехове, Владико, прости нашите беззакония, Светий, посети и изцери нашите немощи, заради Твоето име.

 

Господи, помилуй (три пъти).

 

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, и сега и винаги, и во веки веков. Амин.    

 

Отче наш, Който Си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си, и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия.

 

 

Помилуй нас, Господи, помилуй нас! Защото като не намираме никакво оправдание, ние грешните като на Владика Ти принасяме тая молитва: помилуй нас!

 

Слава на Отца и Сина, и Светия Дух.

 

Господи, помилуй ни, защото на Тебе се уповаваме. Не се гневи много на нас, нито спомняй нашите беззакония, но погледни и сега, като добросърдечен и ни избави от нашите врагове; защото Ти си наш Бог, и ние Твой народ, всички сме дело на Твоите ръце, и Твоето име призоваваме.

 

И сега, и винаги, и во веки веков.

 

Отвори ни вратите на милосърдието, благословена Богородице, та като се надяваме на Тебе, да не загинем, но да се избавим чрез Тебе от беди, защото Ти си спасение за християнския род.

 

Господи, помилуй (12 пъти).

 

 

Молитва 1.

 

(От св. Макарий Велики)

 

Към Господа

 

Боже вечний и Царю на всяко създание, Който ме удостои да достигна дори до тоя час, прости ми греховете, които извърших в тоя ден с дело,  слово и помисъл, и очисти, Господи, моята смирена душа от всяка сквернота на плътта и духа. И дай ми, Господи, през тая нощ да имам спокоен сън, та като стана от смиреното ми легло, да благоугаждавам на Твоето пресвято име през всички дни на моя живот и да побеждавам  плътските и безплътни врагове, които ме нападат. И избави ме, Господи, от суетните помисли, които ме оскверняват, и от лошите пожелания. Защото Твое е царството и силата и славата, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков!  Амин!

 

 

Молитва 2.

 

(От св. Антиох)

 

Към Господа Иисуса Христа

 

Вседържителю, Слово на Отца, Иисусе Христе, Който единствен си съвършен, поради голямото Твое милосърдие никога не се отдалечавай от мене, Твоя раб, но всякога пребъдвай в мене. Иисусе, добър Пастир на Твоите овце, не ме предавай на змийното коварство и не ме оставяй на прищевките на сатаната, понеже в мене е семето на тлението. Но Ти, Господи Боже, на Когото се покланяме, Царю Светий, Иисусе Христе, когато спя, запази ме с непомрачимата светлина на  Твоя Свети Дух, с Който освети Твоите ученици. Дай, Господи, и на мене, недостойния Твой раб, Твоето спасение, когато съм на моето леглото; просвети ума ми със светлината на Твоето свето Евангелие, душата -­ с любовта към Твоя кръст, сърцето -­ с чистотата на Твоето слово, тялото ми -­ с Твоите спасителни страдания, мисълта ми опази  с Твоето смирение  и ме дигни навреме да Те славословя. Защото си препрославен, с безначалния Твой Отец и Пресветия Дух, во веки! Амин!

 

 

Молитва 3.

 

Към Пресветия Дух

 

Господи, Царю Небесни, Утешителю, Дух на истината, смили се и помилуй ме грешния Твой раб, прости на мене недостойния всичко, с каквото Ти съгреших днес като човек. Прости моите волни и неволни, съзнати и несъзнати грехове, които върших от младини, от лош навик, от дързост и малодушие. Ако в Твое име се клех или похулих Твоето име в мисълта си; ако някого укорих или оклеветих в гнева си или оскърбих, или за нещо се разгневих, ако излъгах или прекомерно спах, ако беден дойде  при мене и го презрях, ако наскърбих някого, или предизвиках свада, или някого осъдих, ако изпаднах във високомерие или се разгордях, или се разгневих; ако, като стоях на молитва, умът ми се поддаде на лукави световни мисли, или помислих нещо развратно; ако преядох или се опих, или безумно се смях, или помислих нещо лукаво; ако, като видях чуждата хубост, сърцето ми се нарани от нея; ако говорих неприлични неща; или  се присмях на греха на брат ми, когато моите съгрешения са безброй; ако за молитва бях нехаен, или стори друго нещо лошо, за което не си спомням, защото всички тия неща, дори по-големи от тях извърших. Творче мой и Владико помилвай мене, Твоя малодушен и недостоен раб. Разреши, освободи и прости ми като благ и Човеколюбец, та с мир да легна, заспя и почина аз, блудният, грешен и окаян, и да се поклоня, възпея и прославя пречестното Твое име заедно с Отца и Единородния Негов Син, сега и винаги и во веки веков! Амин!

 

 

Молитва 4.

 

(От св. Макарий Велики)

 

 Към Господа Иисуса Христа

 

Какво да Ти принеса или какво да Ти въздам великодаровити и безсмъртни Царю, щедър и човеколюбив Господи, че, като се леня да Ти угодя и нищо добро не извърших, Ти ме доведе до края на изминалия ден и устройваш обръщането и спасението на душата ми. Бъди милостив към мене грешния и лишения от всяко добро дело, дигни падналата ми душа, осквернена от безмерни съгрешения. Премахни от мене всяка лукава мисъл на тоя земен живот, прости ми, единствено безгрешен Боже, съгрешенията, които извърших днес съзнателно или несъзнателно, с думи, дело, помисъл и с всички мои чувства. Ти Сам ме закриляй и ме пази от всяко вражеско нападение с Твоята божествена власт, и неизказано човеколюбие, и сила. Очисти ме, Боже, очисти от многото мои грехове. Благоволи, Господи, да ме избавиш от примката на лукавия, спаси изстрадалата ми душа и ме осени със светлината на Твоето лице, когато дойдеш в слава. Дай ми сега да заспя неосъдно и без мечтания. Запази несмутена мисълта на Твоя раб. Изгони от мене всяко сатанинско въздействие. Просвети разумните очи на сърцето ми, за да не заспя за смърт. Прати ми мирен ангел, пазител и наставник на душата и тялото ми, да ме избави от моите врагове, та, като стана от леглото си, да Ти принеса благодарствени молитви. О, Господи, чуй Твоя грешен и беден откъм добра воля и съвест раб. Дай ми, като стана от сън,  да се поучавам с Твоето слово и чрез Твоите ангели прогони далеч от мене малодушието, навеяно от бесовете, та да благославям и прославям Твоето свето име, и да славя пречистата Богородица Мария, която даде застъпница за нас грешните, и приеми Нейните молитви за нас, защото зная, че Тя подражава на Твоето човеколюбие и не престава да се моли. С Нейното застъпничество и със знака на честния кръст, и заради всички Твои светии, запази бедната ми душа, Иисусе Христе, Боже наш, защото си свят и препрославен во веки! Амин!

 

 

Молитва 5.

 

 Господи, Боже наш, като благ и човеколюбец, прости ми каквото съгреших в тоя ден с думи, с дело и с помисъл. Дай ми мирен и спокоен сън. Изпрати Твоя Ангел пазител да ме закриля и пази от всяко зло, защото Ти си пазител на душите и телата ни, и на Тебе  - Отец, Син и Свети Дух, въздаваме слава сега и винаги, и во веки веков! Амин!

 

Молитва 6.

 

Господи, Боже наш, в Когото повярвахме и Чието име повече от всяко друго име призоваваме, като отиваме да спим, дай облекчение на душата и тялото и ни запази от всяко мечтание и греховни наслади, възпри устрема на страстите, угаси  пламъците на телесната възбуда. Дай ни да живеем целомъдрено с дела и с думи, та като усвоим добродетелния живот, да не се лишим от Твоите обещани блага, защото си благословен во веки! Амин!

 

 

Молитва 7.

 

(24 моления, по броя на часовете на деня и нощта – от св. Йоан Златоуст)

 

Господи, не ме лишавай от Твоите небесни блага. Господи, избави ме от вечните мъки. Господи, ако с ум или мисъл, с думи или  дела  съгреших, прости ми. Господи, избави ме от всяко незнание и забрава, от малодушие и вкаменяло безчувствие. Господи, избави ме от всяко изкушение. Господи, просветли моето сърце, което лошото пожелание помрачи. Господи, аз като човек съгреших, а Ти, като милосърден Бог, ме помилвай, като виждаш немощта на душата ми. Господи, прати ми на помощ Твоята благодат, за да прославя Твоето свето име. Господи Иисусе Христе, запиши мене, Твоя раб, в книгата на живота, и ми дай добър край. Господи, Боже мой, макар и нищо добро да не сторих пред Тебе, но по Твоята милост дай ми да поставя добро начало. Господи, поръси сърцето ми с росата на Твоята благодат. Господи на небето и земята, помени  в Твоето царство и  мене, грешния, безсрамен и нечист Твой раб.

 Господи, приеми ме в покаяние. Господи, не ме изоставяй. Господи, не допускай да изпадна в беда. Господи, дай ми добра мисъл. Господи, дай ми сълзи и умиление и да помня и смъртта. Господи, дай ми да мисля за  изповядване на моите грехове. Господи, дай ми смирение, целомъдрие и послушание. Господи, дай ми търпение, великодушие и кротост. Господи, насади в мене корена на доброто, и в сърцето ми -­ почит към Тебе. Господи, удостой ме да Те обичам от цялата си душа и помисъл и във всичко да върша Твоята воля. Господи, закриляй ме от лоши човеци, и от бесове, и от страсти, и от всякакви други неприлични неща. Господи, Ти вършиш, каквото пожелаеш: нека бъде Твоята воля и в мене грешния, защото си благословен во веки! Амин!

 

 

 

 

Молитва 8.

 

Към Господа Иисуса Христа

 

 Господи Иисусе Христе, Сине Божий, заради пречистата Твоя Майка, и по молитвите на безплътните Твои ангели, на Твоя пророк, Предтеча и Кръстител, богоречивите апостоли, светлите и добропобедни мъченици, преподобните и богоносни отци и на всички светии, избави ме от сегашното бесовско притеснение. О, Господи мой и Творче, Който не искаш смъртта на грешния, но да се обърне и да бъде жив, дай на мене нещастния и недостоен да се обърна. Изтръгни ме от устата на погубващия змей, зинал да ме погълне и свлече жив в ада. О, Господи мой, утешение мое, Който заради мене окаяния се облече в тленна плът, изтръгни ме от окаяното ми положение и дай утеха на бедната ми душа. Насади в сърцето ми воля да изпълнявам Твоите заповеди, да изоставя лукавите дела и да получа Твоите блаженства. Понеже на Тебе, Господи, се уповавам, спаси ме!

 

 

Молитва 9.

 

Към Пресвета Богородица

 

Добра Майко на благия Цар, пречиста и благословена Богородице, Марио, излей на страдната ми душа милостта на Твоя Син и наш Бог, и с Твоите молитви ме упъти към добри дела, за да премина останалото време на живота си без грях, и чрез Тебе да намеря рая, Богородице Дево, единствено чиста и благословена!

 

 

Молитва 10.

 

Към Ангела-пазител

 

Ангеле Христов, мой свети пазителю и покровителю на душата и тялото ми, прости ми всичко, каквото днес съгреших, и ме избави от всяко лукавство на противния ми враг, та с никакъв грях да не прогневя моя Бог. Но моли се за мене, грешния и недостоен раб, та да ме направиш достоен за благостта и милостта на Пресветата Троица, на Майката на моя Господ Иисуса Христа и на всички светии! Амин!

 

 

След това: Кондак на Пресвета Богородица

 

 На Тебе, Богородице, поборницата - воевода, ние твоите раби, избавени от злини, пеем победни песни. И понеже имаш непобедима сила, от всякакви беди ни освободи, та да ти викаме: радвай се, Невесто неневестна.

 

              

               След това:

 

Преславна Приснодево, Майко на Христа Бога, принеси нашата молитва пред твоя Син и наш Бог, за да спаси чрез тебе нашите души.

Всичкито си упование на Тебе възлагам, Майко Божия, запази ме под твоя покров.

Богородице Дево, не отхвърляй мене грешния, който търси твоята помощ и твоето застъпничество. Понеже на Тебе се надява душата ми, помилуй ме!

 

 

След това молитвата към Св. Троица

 

(От св. Йоаникий)

 

Упованието ми е Отец, прибежището ми е Син, покров ми е Дух Светий: Света Троице, слава на Тебе!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ВЕЧЕРНИЕ МОЛИТВы

 

(МОЛИТВы НА СОН ГРЯДУЩИМ)

 (на църковнославянски език)

 

 

Во имя Отца, и Сына, и Святаго Духа. Аминь.

 

Господи Иисусе Христе, Сыне Божий, молитв ради Пречистыя Твоея Матере, преподобных и богоносных отец наших и всех святых, помилуй нас. Аминь.

 

Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Царю Небесный, Утешителю, Душе истины, Иже везде сый и вся исполняяй, Сокровище благих и жизни Подателю, прииди и вселися в ны, и очисти ны от всякия скверны, и спаси, Блаже, души наша.

 

От Пасха да Възнесение вместо тая молитва се чете тропар:  "Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ, и сущим во гробех живот даровав".

От Възнесение до Петдесетница започваме молитвите със „Святий Боже …” като изпускаме предшествуващото.

Тази забележка се отнася и за молитвите преди сън.

 

 

Святый Боже, Святый Крепкий, Святый Безсмертный, помилуй нас. (три пъти)

 

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу, и ныне и присно и во веки веков. Аминь.

 

Пресвятая Троице, помилуй нас; Господи, очисти грехи наша; Владыко, прости беззакония наша; Святый, посети и исцели немощи наша, имене Твоего ради.

 

Господи, помилуй. (Три пъти)

 

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу, и ныне и присно и во веки веков. Аминь.

 

Отче наш, Иже еси на небесех! Да святится имя Твое, да приидет Царствие Твое, да будет воля Твоя, яко на небеси и на земли. Хлеб наш насущный даждь нам днесь; и остави нам долги наша, якоже и мы оставляем должником нашим; и не введи нас во искушение, но избави нас от лукаваго.

Тропари

Помилуй нас, Господи, помилуй нас; всякаго бо ответа недоумеюще, сию Ти молитву яко Владыце грешнии приносим: помилуй нас.

 

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу.

 

Господи, помилуй нас, на Тя бо уповахом; не прогневайся на ны зело, ниже помяни беззаконий наших, но призри и ныне яко благоутробен, и избави ны от враг наших; Ты бо еси Бог наш, и мы людие Твои, вси дела руку Твоею, и имя Твое призываем.

 

И ныне и присно и во веки веков. Амин.

 

 Милосердия двери отверзи нам, благословенная Богородице, надеющиися на Тя да не погибнем, но да избавимся Тобою от бед: Ты бо еси спасение рода христианскаго.

 

Господи, помилуй. (12 пъти)

 

Молитва первая, святого Макария Великого

Ко Господу

Боже вечный и Царю всякаго создания, сподобивый мя даже в час сей доспети, прости ми грехи, яже сотворих в сей день делом, словом и помышлением, и очисти, Господи, смиренную мою душу от всякия скверны плоти и духа. И даждь ми, Господи, в нощи сей сон прейти в мире, да востав от смиреннаго ми ложа, благоугожду пресвятому имени Твоему, во вся дни живота моего, и поперу борющия мя враги плотския и безплотныя. И избави мя, Господи, от помышлений суетных, оскверняющих мя, и похотей лукавых. Яко Твое есть царство, и сила и слава, Отца и Сына и Святаго Духа, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

 

Молитва вторая, святого Антиоха

 Ко Господу Иисусу Христу

Вседержителю, Слово Отчее, Сам совершен сый, Иисусе Христе, многаго ради милосердия Твоего никогдаже отлучайся мене, раба Твоего, но всегда во мне почивай. Иисусе, добрый Пастырю Твоих овец, не предаждь мене крамоле змиине, и желанию сатанину не остави мене, яко семя тли во мне есть. Ты убо, Господи Боже покланяемый, Царю Святый, Иисусе Христе, спяща мя сохрани немерцающим светом, Духом Твоим Святым, Имже освятил еси Твоя ученики. Даждь, Господи, и мне, недостойному рабу Твоему, спасение Твое на ложи моем: просвети ум мой светом разума святаго Евангелия Твоего, душу любовию Креста Твоего, сердце чистотою словесе Твоего, тело мое Твоею страстию безстрастною, мысль мою Твоим смирением сохрани, и воздвигни мя во время подобно на Твое славословие. Яко препрославлен еси со Безначальным Твоим Отцем и с Пресвятым Духом во веки. Аминь.

 

Молитва третья

Ко Пресвятому Духу

Господи, Царю Небесный, Утешителю, Душе истины, умилосердися и помилуй мя грешнаго раба Твоего, и отпусти ми недостойному, и прости вся, елика Ти согреших днесь яко человек, паче же и не яко человек, но и горее скота, вольныя моя грехи и невольныя, ведомыя и неведомыя: яже от юности и науки злы, и яже суть от нагльства и уныния. Аще именем Твоим кляхся, или похулих е в помышлении моем; или кого укорих; или оклеветах кого гневом моим, или опечалих, или о чем прогневахся; или солгах, или безгодно спах, или нищ прииде ко мне, и презрех его; или брата моего опечалих, или свадих, или кого осудих; или развеличахся, или разгордехся, или разгневахся; или стоящу ми на молитве, ум мой о лукавствии мира сего подвижеся, или развращение помыслих; или объядохся, или опихся, или без ума смеяхся; или лукавое помыслих, или доброту чуждую видев, и тою уязвлен бых сердцем; или неподобная глаголах, или греху брата моего посмеяхся, моя же суть безчисленная согрешения; или о молитве не радих, или ино что содеях лукавое, не помню, та бо вся и больша сих содеях. Помилуй мя, Творче мой Владыко, унылаго и недостойнаго раба Твоего, и остави ми, и отпусти, и прости мя, яко Благ и Человеколюбец, да с миром лягу, усну и почию, блудный, грешный и окаянный аз, и поклонюся, и воспою, и прославлю пречестное имя Твое, со Отцем, и Единородным Его Сыном, ныне и присно и во веки. Аминь.

 

Молитва четвертая, святого Макария Великого

Ко Господу Иисусу Христу

Что Ти принесу, или что Ти воздам, великодаровитый Безсмертный Царю, щедре и человеколюбче Господи, яко ленящася мене на Твое угождение, и ничтоже благо сотворша, привел еси на конец мимошедшаго дне сего, обращение и спасение души моей строя? Милостив ми буди грешному и обнаженному всякаго дела блага, возстави падшую мою душу, осквернившуюся в безмерных согрешениих, и отыми от мене весь помысл лукавый видимаго сего жития. Прости моя согрешения, едине Безгрешне, яже Ти согреших в сей день, ведением и неведением, словом, и делом, и помышлением, и всеми моими чувствы. Ты Сам, покрывая, сохрани мя от всякаго сопротивнаго обстояния Божественною Твоею властию, и неизреченным человеколюбием, и силою. Очисти, Боже, очисти множество грехов моих. Благоволи, Господи, избавити мя от сети лукаваго, и спаси страстную мою душу, и осени мя светом лица Твоего, егда приидеши во славе, и неосужденна ныне сном уснути сотвори, и без мечтания, и несмущен помысл раба Твоего соблюди, и всю сатанину детель отжени от мене, и просвети ми разумныя очи сердечныя, да не усну в смерть. И посли ми Ангела мирна, хранителя и наставника души и телу моему, да избавит мя от враг моих; да востав со одра моего, принесу Ти благодарственныя мольбы. Ей, Господи, услыши мя грешнаго и убогаго раба Твоего, изволением и совестию; даруй ми воставшу словесем Твоим поучитися, и уныние бесовское далече от мене отгнано быти сотвори Твоими Ангелы; да благословлю имя Твое святое, и прославлю, и славлю Пречистую Богородицу Марию, Юже дал еси нам грешным заступление, и приими Сию молящуюся за ны; вем бо, яко подражает Твое человеколюбие, и молящися не престает. Тоя заступлением, и Честнаго Креста знамением, и всех святых Твоих ради, убогую душу мою соблюди, Иисусе Христе Боже наш, яко Свят еси, и препрославлен во веки. Аминь.

 

Молитва пятая

Господи Боже наш, еже согреших во дни сем словом, делом и помышлением, яко Благ и Человеколюбец прости ми. Мирен сон и безмятежен даруй ми. Ангела Твоего хранителя посли, покрывающа и соблюдающа мя от всякаго зла, яко Ты еси хранитель душам и телесем нашим, и Тебе славу возсылаем, Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

 

Молитва шестая

Господи Боже наш, в Негоже веровахом, и Егоже имя паче всякаго имене призываем, даждь нам, ко сну отходящим, ослабу души и телу, и соблюди нас от всякаго мечтания, и темныя сласти кроме; устави стремление страстей, угаси разжжения востания телеснаго. Даждь нам целомудренно пожити делы и словесы; да добродетельное жительство восприемлюще, обетованных не отпадем благих Твоих, яко благословен еси во веки. Аминь.

 

Молитва седьмая, святого Иоанна Златоуста

 (24 молитвы, по числу часов дня и ночи)

Господи, не лиши мене небесных Твоих благ. Господи, избави мя вечных мук. Господи, умом ли или помышлением, словом или делом согреших, прости мя. Господи, избави мя всякаго неведения и забвения, и малодушия, и окамененнаго нечувствия.Господи, избави мя от всякаго искушения. Господи, просвети мое сердце, еже помрачи лукавое похотение. Господи, аз яко человек согреших, Ты же яко Бог щедр, помилуй мя, видя немощь души моея. Господи, посли благодать Твою в помощь мне, да прославлю имя Твое святое. Господи Иисусе Христе, напиши мя раба Твоего в книзе животней и даруй ми конец благий. Господи, Боже мой, аще и ничтоже благо сотворих пред Тобою, но даждь ми по благодати Твоей положити начало благое. Господи, окропи в сердце моем росу благодати Твоея. Господи небесе и земли, помяни мя грешнаго раба Твоего, студнаго и нечистаго, во Царствии Твоем. Аминь.

Господи, в покаянии приими мя. Господи, не остави мене. Господи, не введи мене в напасть. Господи, даждь ми мысль благу. Господи, даждь ми слезы и память смертную, и умиление. Господи, даждь ми помысл исповедания грехов моих. Господи, даждь ми смирение, целомудрие и послушание. Господи, даждь ми терпение, великодушие и кротость. Господи, всели в мя корень благих, страх Твой в сердце мое. Господи, сподоби мя любити Тя от всея души моея и помышления и творити во всем волю Твою. Господи, покрый мя от человек некоторых, и бесов, и страстей, и от всякия иныя неподобныя вещи. Господи, веси, яко твориши, якоже Ты волиши, да будет воля Твоя и во мне грешнем, яко благословен еси во веки. Аминь.

 

 

 

Молитва восьмая

Ко Господу Иисусу Христу

Господи Иисусе Христе, Сыне Божий, ради честнейшия Матере Твоея, и безплотных Твоих Ангел, Пророка же и Предтечи и Крестителя Твоего, богоглаголивых же апостол, светлых и добропобедных мученик, преподобных и богоносных отец, и всех святых молитвами, избави мя настоящаго обстояния бесовскаго. Ей, Господи мой и Творче, не хотяй смерти грешнаго, но якоже обратитися и живу быти ему, даждь и мне обращение окаянному и недостойному; изми мя от уст пагубнаго змия, зияющаго пожрети мя и свести во ад жива. Ей, Господи мой, утешение мое, Иже мене ради окаяннаго в тленную плоть оболкийся, исторгни мя от окаянства, и утешение подаждь души моей окаянней. Всади в сердце мое творити Твоя повеления, и оставити лукавая деяния, и получити блаженства Твоя: на Тя бо, Господи, уповах, спаси мя.

 

Молитва девятая

Ко Пресвятой Богородице

Благаго Царя благая Мати, Пречистая и Благословенная Богородице Марие, милость Сына Твоего и Бога нашего излей на страстную мою душу и Твоими молитвами настави мя на деяния благая, да прочее время живота моего без порока прейду и Тобою рай да обрящу, Богородице Дево, едина Чистая и Благословенная.

 

Молитва десятая

 Ко Ангелу хранителю

Ангеле Христов, хранителю мой святый и покровителю души и тела моего, вся ми прости, елика согреших во днешний день, и от всякаго лукавствия противнаго ми врага избави мя, да ни в коемже гресе прогневаю Бога моего; но моли за мя грешнаго и недостойнаго раба, яко да достойна мя покажеши благости и милости Всесвятыя Троицы и Матере Господа моего Иисуса Христа и всех святых. Аминь.

 

Кондак Богородице

Взбранной Воеводе победительная, яко избавльшеся от злых, благодарственная восписуем Ти раби Твои, Богородице, но яко имущая державу непобедимую, от всяких нас бед свободи, да зовем Ти; радуйся, Невесто Неневестная.

 

Преславная Приснодево, Мати Христа Бога, принеси нашу молитву Сыну Твоему и Богу нашему, да спасет Тобою души наша.

 

Все упование мое на Тя возлагаю, Мати Божия, сохрани мя под кровом Твоим.

 

Богородице Дево, не презри мене, грешнаго, требующа Твоея помощи и Твоего заступления, на Тя бо упова душа моя, и помилуй мя.

 

Молитва святого Иоанникия

Ко Святой Троице

Упование мое Отец, прибежище мое Сын, покров мой Дух Святый: Троице Святая, слава Тебе.