Warning: A non-numeric value encountered in /home/r1lsk1b/public_html/templates/as002040free/includes/includes.php on line 79
Молитви преди свето причастие- на български и църковнославянски - Храм Свети Йоан Рилски Бургас

Молитви преди свето причастие- на български и църковнославянски

Посещения: 3144

ПРИЧАСТНИ МОЛИТВИ

 

 

 Молитви преди свето Причастие

 

 

  На сутринта, след прочитане на  молитвите за ставане от сън, се казват следните молитви:

 

Дойдете да се поклоним на Царя, нашия Бог!

 

Дойдете да се поклоним и паднем пред Христа Царя, нашия Бог.!

 

Дойдете да се поклоним и паднем пред самия Христа, нашия Цар и Бог!

 

Псалом 22

 

Господ е Пастир мой, от нищо не ще се нуждая; Той ме настанява на злачни пасбища и ме води на тихи води, подкрепя душата ми, насочва ме по пътя на правдата заради Своето име. Да тръгна и по долината на смъртната сянка, няма да се уплаша от злото, защото Ти си с мене; Твоят жезъл и Твоята палица ме успокояват. Ти приготви пред мене трапеза пред очите на враговете ми, помаза главата ми с елей; чашата ми е препълнена. Тъй благостта и милостта Ти да ме придружават през всички дни на живота ми, и аз ще пребъдвам в дома Господен много дни.

 

 

Псалом 23

 

Господня е земята и онова, що я изпълня, вселената и всичко, що живее в нея. Защото Той я основа върху морета, и върху реки я утвърди. Кой ще възлезе на планината Господня, или кой ще застане на Неговото свето място? Ония, чиито ръце са невинни и сърцето чисто, който не се е клел в душата си напразно и не е споменавал лъжливо името Господне пред ближния си, - той ще получи благословение от Господа и милост от Бога, своя Спасител. Такъв е родът на ония, които Го търсят, които търсят Твоето лице, Боже Яковов! Подигнете, порти, горнището си, подигнете се, вечни порти, и ще влезе Царят на славата. Кой е тоя Цар на славата? - Крепкият и силният Господ, силният на война Господ. Подигнете, порти, горнището си, подигнете се, вечни порти, и ще влезе Царят на славата! Кой е тоя Цар на славата? - Господ на силите, Той е Цар, на славата.

 

Псалом  115

 

Повярвах и затова говорих: силно съм съкрушен. В моята необмисленост си казах: всеки човек е лъжа. Какво да въздам Господу за всичките Му благодеяния към мене? Чашата на спасението ще приема и името Господне ще призова. Моите оброци ще дам Господу пред целия Негов народ. Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии. О, Господи, аз съм Твой раб, аз съм Твой раб и син на Твоята рабиня. Ти счупи моите окови. Тебе ще принеса хвалебна жертва и името Господне ще призова. Моите оброци ще дам Господу пред целия Негов народ, в дворите на дома Господен, посред тебе, Иерусалиме.

 

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.

 

Алилуия, алилуия, алилуия, слава на Тебе, Боже (три пъти).

 

 

Тропари, глас 8

 

Господи, Който се роди от Дева, не поглеждай на моите беззакония и очисти сърцето ми, като го направиш храм на Твоето Пречисто Тяло и Кръв. Не ме отхвърляй от Твоето лице Ти, Който имаш безмерно голяма милост.

 

Слава на Отца и Сина и Светия Дух.

 

Как ще посмея аз, недостойният, да се причастя с Твоите Светини? Защото, ако дръзна да пристъпя към Тебе с достойните, дрехата ме изобличава, понеже не е за вечеря, и си навличам осъждане за многогрешната ми душа. Господи, очисти сквернотата на моята душа и като човеколюбив ме спаси.

 

И сега, и винаги, и во веки веков. Амин.

 

Голямо множество са моите прегрешения, Богородице; към Тебе прибягнах, Чиста, като търся спасение. Посети, едничка Благословена, немощната ми душа и моли Твоя Син и наш Бог да ми прости тежките грехове, които извърших.

 

 

 

През Св. Четиридесетница се казва и този тропар:

 

Тропар, глас 8

 

Когато славните ученици при умиването на вечерята се просвещаваха, тогава, злочестивият Иуда, обзет от сребролюбие, се помрачаваше, и Тебе, праведния Съдия, предаде на беззаконните съдии. Виж, любителю на богатства, този, който заради тях се обеси. Бягай от ненаситната душа, която се одързости да направи това на Учителя. Господи, Който си благ към всички, слава на Тебе.

 

 

Псалом 50

 

Помилуй ме, Боже, по голямата Си милост, и по многото Си щедрости изглади беззаконията ми. Много пъти ме умий от моето беззаконие и очисти ме от моя грях, защото беззаконието си съзнавам, и моят грях е винаги пред мене. Пред Тебе, пред Тебе едничкия съгреших и лошо пред Твоите очи извърших; тъй че Ти си прав в Твоята присъда и чист в Твоя съд. Ето, в беззаконие съм заченат, и в грях ме роди майка ми. Ето, Ти обикна истината в сърцето, и вътре в мене ми яви мъдростта Си. Поръси ме с исоп, и ще бъда чист; умий ме, и ще бъда по-бял от сняг. Дай ми да чуя радост и веселие, и ще се зарадват костите, от Тебе съкрушени. Отвърни лицето Си от греховете ми и изглади всичките ми беззакония. Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене. Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене. Върни ми радостта на Твоето спасение и с властния Дух ме утвърди. Беззаконните ще науча на Твоите пътища, и нечестивите към Тебе ще се обърнат. Избави ме от кръвнина, Боже, Боже на моето спасение, и езикът ми ще възхвали Твоята правда. Господи, отвори устните ми, и устата ми ще възвестят Твоята хвала: защото да би искал жертва, аз бих Ти дал; но към всесъжения не благоволиш. Жертва Богу е дух съкрушен; сърце съкрушено и смирено Ти, Боже, не ще презреш. Стори добро, Господи, на Сион по Твоето благоволение; въздигни стените йерусалимски: тогава ще Ти бъдат угодни жертви на правдата, възношение и всесъжение; тогава на Твоя олтар ще възложат телци.

 

 

 

 

 

 

 

Канон, глас 2

 

 Песен 1

 

Дойдете люде да пеем песен на Христа Бога, Който раздели морето и ръководи народа, когото изведе от египетското робство, защото се прослави.

 

Припев: Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене.

 

Хляб за вечен живот и за изцерение на многоразличните недъзи да ми бъде Твоето свето Тяло и честна Кръв, добросърдечни Господи.

 

Припев: Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене.

 

Осквернен с неприлични дела, окаяният аз не съм достоен за Твоето Пречисто Тяло и Божествена Кръв, с причастяването на които ме сподоби, Христе.

 

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

 

Богородичен: Земя добра, благословена Богородице, която произведе клас неоран и спасителен за света, удостой ме, като Го ям, да се спася.

 

 

Песен 3

 

Върху камъка на вярата, като ме утвърди, разшири моите уста против враговете ми. Възрадва се духът ми, когато пея: никой не е свет, както нашия Бог, и няма праведен освен Тебе, Господи.

 

Припев: Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене.

 

Сълзи ми дай, Христе, които очистват сквернотата на сърцето ми, та очистен с добра съвест, с вяра и благоговение да пристъпя, Владико, за причастие с Твоите божествени дарове. 

Припев: Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене.

 

За прошка на прегрешенията, за общение с Дух Свети, за вечен живот и за отстраняване на страстите и скърбите да ми бъде Пречистото Твое  Тяло и Божествена Кръв, Човеколюбче.

 

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

 

 Богородичен: Пресвята Трапезо на Живия Хляб, Който поради милост слезе от небето и даде на света нов живот, удостой  и мене недостойния с благоговение да Го вкуся сега и да бъда жив.

 

 

Песен 4.

 

Дойде от Дева не Ходатай, ни Ангел, но Сам, Господи, като се въплъти и ме спаси целия човек. Затова Ти викам: Слава на Твоята сила, Господи!

 

Припев: Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене.

 

 Пожелал заради нас да се въплътиш, Многомилостиве, бе заклан като агне, заради човешките грехове: затова Те моля, очисти и моите съгрешения.

 

Припев: Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене.

 

Изцери раните на душата ми, Господи, и целия ме освети, и ме удостой, Владико, да се причастя окаяният аз с тайната на Твоята божествена вечеря.

 

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

 

Богородичен: Умилостиви и за мене Този, Който е от твоята утроба, Владичице, и ме запази нескверен и непорочен твой раб, за да приема духовния бисер и се осветя.

 

 

 

 

Песен 5.

 

Подателю на светлината и Творецо на вековете, настави ни в светлината на Твоите заповеди, защото освен Тебе друг бог не знаем.

 

Припев: Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене.

 

 Както предрече, Христе, да бъде на Твоя смирен раб, пребъди и в мене, както се обеща: защото ето, ям Твоето божествено тяло и пия Твоята кръв.

 

 Припев: Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене.

 

Слово Божие и Боже, частицата от Твоето Тяло да бъде на мене помрачения за просвещение, и Твоята Кръв ­ за очистване на осквернената ми душа.

 

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

 

Богородичен: Марио, Майко Божия, свето жилище на благоуханието, с твоите молитви ме направи избран съсъд, та осветен да се приобщя с твоя Син.

 

 

 

 

Песен 6.

 

Като се валям в греховната бездна, призовавам неизследимата бездна на Твоето милосърдие; от тление, Боже, ме изведи.

 

Припев: Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене.

 

Ума, душата и сърцето и тялото ми, Спасителю, освети и удостой, Владико, да пристъпя към спасителните тайни.

 

Припев: Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене.

 

 За отстраняване на страстите и за умножение на Твоята благодат и утвърдяване на живота да ми бъде причащението с Твоите свети тайни, Христе.

 

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

 

Богородичен: Боже, Боже, Свято Слово, по молитвите на Твоята света Майка, освети целия мене, който пристъпвам сега към Твоите божествени Тайни.

 

Кондак, глас 2

 

Не ме пренебрегвай, Христе, да взема сега Хляба ­- Твоето Тяло и Твоята божествена Кръв. Причащението с пречистите и спасителни Твои Тайни, Владико, да не ми бъдат за съд, а да ми бъде за вечен и безсмъртен живот.

 

Песен 7.

 

На златния идол премъдрите юноши не послужиха и в огъня сами влязоха, и идолите им обругаха; сред пламъка извикаха и ангел ги ороси: чу се молитвата на устата им.

 

 Припев: Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене.

 

Причащението сега с Твоите безсмъртни Тайни да ми бъде извор на добрини, светлина и живот, и безсмъртие, и за успех и умножаване на божествената добродетел, единствено Добър, за да Те славя.

 

Припев: Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене.

 

Да се избавя от страдания и врагове, и нужда, и всяка скръб, с трепет и любов, и благоговение, Човеколюбче, пристъпвам сега до безсмъртните и божествени Твои Тайни, и удостой да Ти пея: благословен си, Господи, Боже, на отците ни.

 

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

 

Богородичен: Богоблагодатна, родила свръхестествено Спасителя Христа, сега аз нечистият твой раб моля тебе Чистата: като искам да пристъпя до пречистите Тайни, очисти ме целия от сквернотата на плътта.

 

 

Песен 8.

 

Слезлия в огнената пещ при еврейските младежи и превърналия пламъка в роса, възпявайте дела Бога, като Господ и превъзнасяйте през всички векове.

 

 Припев: Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене.

 

На небесните и спасителни, и свети Твои тайни, Христе, и на божествената и Тайна вечеря и мене отчаяния удостой да бъда участник, Боже, Спасителю мой.

 

Припев: Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене.

 

Под Твоето добросърдечие като прибягвам, Благий, с благоговение Ти викам: Спасителю, пребъди в мене и аз в Тебе, както каза; защото ето, като се опирам на Твоята милост, ям Твоето Тяло и пия Твоята Кръв.

 

Припев: Пресвета Троице, Боже наш, слава на Тебе!

 

Троичен: Тръпна като приемам огън, за да не изгоря като восък и като трева; о, велико тайнство, о, добросърдечие Божие! Как с божественото Тяло и Кръв се причащавам и ставам безсмъртен?

 

 

Песен 9.

 

Синът на безначалния Родител, Бог и Господ, Който се въплъти от Дева, ни се яви, помрачените да просвети, разпръснатите да събере. Затова Всевъзпяваната Богородица величаем.

 

Припев: Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене.

 

Христос е, вкусете и вижте; Господ заради нас  някога стана подобен на нас и се принесе Сам като жертва на Своя Отец и винаги се заколва и освещава тези, които се причастяват.

 

Припев: Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене.

 

С душа и тяло да се осветя, Владико, да се просветя, да се спася, да бъда Твой дом с причащаването със свещените Тайни и да Те имам живеещ в мене с Отца и Духа, Благодетелю многомилостивий.

 

Слава на Отца и Сина, и Светия Дух.

 

Като огън и като светлина да ми бъде, Спасителю мой, Твоето Тяло и пречестната Кръв, която опалва греховното вещество, и изгаря тръните на страстите, и целия ме просвещава. Покланям се на Твоето Божество.

 

И сега, и  винаги, и во веки веков. Амин.

 

Бог се въплъти от чистите твои кърви, затова всеки род те възпява, Владичице, а разумното множество слави, понеже чрез тебе видяха Владеещия всичко, осъществил се чрез човечеството.

 

И  веднага: Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице, винаги блажена, и пренепорочна и Майка на нашия Бог. По-чтима от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог Слово, Тебе истинската Богородица  величаем.

 

Светий Боже, светий Крепки, светий Безсмъртни, помилуй нас. (три пъти)

 

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, и сега, и винаги, и во веки веков. Амин.

 

Пресвета Троице, помилуй нас; Господи, очисти греховете ни; Владико, прости беззаконията ни; Светий, посети и изцери немощите ни, заради Твоето име.

 

Господи, помилуй. (три пъти)

 

 Слава на Отца и Сина и Светия Дух, и сега и винаги, и во веки веков. Амин.

 

Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия. 

 

Тропар на деня или умилителните тропари:

 

Помилвай ни Господи, помилвай ни, защото като не намираме никакво оправдание, ние грешните Ти принасяме като на Владика тая молитва: помилвай ни.

 

Слава на Отца и Сина и Светия Дух.

 

Господи, помилвай ни, защото на Тебе се уповаваме. Не се гневи много на нас, нито спомняй нашите беззакония, но погледни милостиво и сега, като добросърдечен и ни избави от нашите врагове; защото Ти си наш Бог, и ние Твой народ, ­ всички сме дело на Твоите ръце, и Твоето име призоваваме.

 

И  сега и винаги, и во веки веков.

 

Отвори ни вратите на милосърдието, благословена Богородице, та, като се надяваме на тебе, да не погинем, но да се избавим чрез Тебе от беди, защото ти си спасение на християнския род. 

 

Всички родове те облажаваме, Богородице Дево, защото в тебе благоволи невместимият Христос Бог наш да се вмести. Блажени сме и ние, че те имаме за застъпница, понеже денем и нощем се молиш за нас, и по твоите молитви вярващите се укрепяват. Затова, като те възпяваме, викаме: Радвай се, Благодатна, Господ е с Тебе.

 

След  това:

 

Господи, помилуй. (40 пъти)

 

Благоговейно направи няколко поклона и кажи стиховете:

 

Човече, като искаш да ядеш Тялото Господне,

Пристъпи със страх, за да не се изгориш, защото е огън.

И като искаш да пиеш Божествената Кръв за общение,

Първом се примири с тия, които са те оскърбили.

Тогава дръзвай да ядеш тайнствената Храна.

 

 

 

Други стихове

 

Преди да се причастиш със страшната жертва –­

Живототворящото Тяло на Господа,

Помоли се с трепет така:

 

 

Молитва 1

 

(От св. Василий Велики)

 

Владико, Господи Иисусе Христе, Боже наш, извор на живота и безсмъртието, Създател на всички видими и невидими твари, на безначалния Отец, съвечен и събезначален Син, Който поради преголямата Си благост в последните дни се облече в плът, разпна се и се погреба заради нас, неблагодарните и злонравните, и със Своята кръв обнови покварената от греха наша природа! Ти, безсмъртни Царю, приеми и покаянието на мене грешния, наклони ухото Си към мене и чуй моите думи. Защото съгреших, Господи, съгреших пред небето и пред Тебе, и не съм достоен да погледна към висотата на Твоята слава, понеже разгневих Твоята благост, като престъпих Твоите заповеди и не послушах Твоите наредби. Но Ти, Господи, Който си незлобив, дълготърпелив и многомилостив, не ме остави да погина с моите беззакония, като очакваш всякак моето обръщане. Защото Ти си рекъл, Човеколюбче, чрез Твоя пророк: Не искам смъртта на грешника, а да се обърне и да бъде жив. Не искаш, Владико, да погубиш създанията на Твоите ръце, нито желаеш погибелта на човека, но искаш всички да се спасят и да достигнат до познание на истината. Затова и аз, макар  и да съм недостоен за небето и земята, и за тоя временен живот, понеже като всецяло се подчиних на греха и се поробих на насладите и оскверних Твоя образ, но бидейки Твое творение и създание, аз окаяният не се отчайвам за своето спасение, но пристъпям, надявайки се на Твоето безмерно милосърдие. Приеми ме, прочее, Човеколюбче Господи, като блудницата, разбойника, митаря и блудния, и снеми от мене тежкото бреме на греховете, Ти, Който взе върху Си греха на света и изцеляваш човешките немощи, Който призоваваш отрудените и обременените, Който не дойде да призовеш праведните, а грешните към покаяние. Очисти ме от всякаква сквернота на плътта и духа и ме научи да извършвам светинята със страх пред Тебе, та като приемам частицата то Твоите Светини с чистото свидетелство на моята съвест, да се съединя със светото Твое Тяло и Кръв, и да имам Тебе в мене да живееш и пребъдваш с Отца и Светия  Твой Дух. О, Господи Иисусе Христе, Боже мой, да не ми бъде за осъждане причащението с пречистите и животворящи Твои тайни, нито да заболея по душа и тяло, задето недостойно се причащавам с тях. Но дай ми дори до последното мое издихание неосъдно да приемам частицата от Твоите Светини – за общение със Светия Дух, за запас по пътя към вечния живот и благоприятен отговор на страшния Твой съд, та и аз с всички Твои избраници да стана участник в Твоите нетленни блага, що си приготвил за тия, които те любят, Господи, и сред които си препрославен во веки! Амин!

 

 

 

Молитва 2

 

 (От св. Йоан Златоуст)

 

 Господи, Боже мой, зная, че не съм достоен, нито годен да влезеш под покрива на моята душа, защото цял е пуст и съборен, и нямаш в мене достойно място къде глава да подслониш. Но както от висините заради нас Себе Си понизи, снижи се и сега и към моето нищожество; и както прие в пещера и в ясли на безсловесни да легнеш, така приеми да влезеш и в яслата на моята безсловесна душа и в оскверненото мое тяло. Както не счете за недостойно да влезеш и вечеряш заедно с грешници в дома на Симона Прокажени, така благоволи да влезеш в дома на моята смирена, прокажена и грешна душа. Както не отблъсна подобната на мене блудница и грешница, която беше дошла и се докосна до Тебе, тъй също се смили и над мене грешния, който идвам и се докосвам до Тебе. Както не се погнуси от нейната скверна и нечиста уста, която Те целуваше, така също не се погнусявай и от моята по-скверна и по-нечиста от нейната уста, нито от мерзките и нечисти мои устни, и от гнусния ми и съвсем нечист език. Но частицата на пресветото Твоето Тяло и на драгоценната Твоя Кръв да ми бъде за освещаване, просветление и здраве на смирената ми душа и тяло, за облекчаване на тежестта на многото ми съгрешения, за предпазване от всякакво дяволско въздействие, за прогонване и възпиране на моя зъл и лукав навик, за умъртвяване на страстите, за спазване на Твоите заповеди, за умножаване на божествената Твоя благодат и за придобиване на Твоето царство. Пристъпвам към Тебе, Христе Боже, не поради пренебрежение, а защото се надявам на Твоята неизказана благост, и да не би, като се отдалечавам задълго от Твоето общение, да бъда хищнически грабнат от духовния звяр-вълк. Затова Ти се моля, понеже само Ти си свят, Владико, освети душата и тялото ми, ума и сърцето ми, и всички вътрешности и ме обнови цял, вкорени страх пред Тебе в моите членове и направи Твоето освещение да не се заличи в мене. И бъди ми помощник и застъпник, като насочваш в мир живота ми и ме удостоиш да застана отдясно на Тебе, заедно с Твоите светии, по молитвите и моленията на пречистата Твоя Майка, на безплътните Твои служители и пречистите небесни Сили, и на всички светии, които отвека Ти  благоугодиха! Амин!

 

 

Молитва 3

 

(От св. Симеон Метафраст)

 

Едничък чист и нетленен Господи, Който поради неизказана човеколюбива милост прие целия наш състав от чистите и девствени кърви на Родилата Те свръхестествено чрез слизането на Божия Дух и благоволението на вечния Отец ­- Христе Иисусе, Божия Премъдрост и Мир, и Сила! С Твоето въплъщение, като прие животворните и спасителни страдания, кръста, гвоздеите, копието и смъртта, умъртви моите душегубни телесни страсти. С погребението, като плени царството на ада, погреби чрез добри помисли моите лукави намерения и духовете на лукавството унищожи. С Твоето тридневно и живоносно възкресение, като възкреси падналия праотец, възкреси и мене, подхлъзналия се чрез греха, като ми даваш средства за покаяние. С преславното Твое възнесение като обожестви възприетата плът и я удостои да седи отдясно на Отца, сподиби ме чрез причащението със светите Твои Тайни да застана от дясната Ти страна ­- при спасяваните. Със слизането на Утешителя Твой Дух, като направи светите Си ученици драгоценни съсъди, направи и мене обиталище на Неговото слизане. Когато пък дойдеш праведно да съдиш вселената, благоволи и аз да посрещна на облаците Тебе, моя Съдия и Създател, с всички Твои светии, та безкрайно да Те славословя и възпявам, заедно с безначалния Твой Отец и с пресветия и благия и животворящия Твой Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!

 

 

Молитва 4

 

(От св. Йоан Дамаскин)

 

Владико Господи Боже наш, Който единствен имаш власт да прощаваш на човеците греховете, като благ и човеколюбец прости всичките ми прегрешения, извършени съзнателно или несъзнателно. И ме удостой неосъдно да се причастя с божествените, преславни, пречисти и животворящи Твои Тайни, не за тежест, ни за мъка, ни за прибавяне на още грехове, но за очистване и освещение, и като залог за бъдещия живот и царство, за крепост и помощ, за отбиване на враждебните сили и за заличаване на многото мои съгрешения. Защото Ти си Бог на милост и щедрости и човеколюбие, и на Тебе слава възнасяме с Отца и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!

 

 

 

 Молитва 5

 

(От св. Василий Велики)

 

Зная, Господи, че недостойно се причащавам с пречистото Твое Тяло и  драгоценната Твоя Кръв, че съм виновен и че ям и пия своето осъждане, понеже не различавам Тялото и Кръвта на Тебе, Христа, моя Бог. Но като се надявам на Твоето милосърдие, пристъпвам към Тебе, Който си рекъл: Който яде Моята плът и пие Моята кръв, пребъдва в Мене, и Аз в него. И тъй, смили се, Господи, и не изобличавай мене грешния, но стори ми по  милостта Си. Нека ми бъдат тия Светини за запазване и освещаване на душата и тялото, за пропъждане на всяко мечтание, лукаво деяние и дяволско влияние, което невидимо действува в членовете ми, за дръзновение и любов към Тебе, за изправяне на живота и за закрепване, за умножаване на добродетелите и за съвършенство, за изпълнение на заповедите, за общение със Светия Дух, за запас по пътя към вечния живот, за благоприятен отговор пред страшния Твой съд, не за съд или за осъждане! Амин! 

 

 Молитва 6

 

(От св. Симеон Нови Богослов)

 

Приеми, Христе мой, моление от скверни устни, от мерзко сърце, от нечист език, от осквернена душа, като не презираш нито думите, нито изразите, нито безсрамието ми и ми дадеш дръзновено да казвам, което искам, Христе мой. Но още повече научи ме какво трябва да правя и да говоря. Съгреших повече от блудницата, която, като узна где си, купи миро, смело дойде да помаже нозете Ти, Христе мой, Владико и Боже мой. Както нея, дошла от сърце, не си отблъснал, тъй не се гнуси и от мене, Слове, но дай ми нозете Си да ги държа и целувам, и с потоци сълзи като с многоценно миро дръзновено да ги помажа. Умий ме с моите сълзи, очисти ме с тях, Слове. Прости и моите прегрешения и прошка ми дай. Ти знаеш множеството злини, знаеш и моите струпеи, и раните ми виждаш, но и вярата знаеш, и желанието виждаш, въздишките чуваш. Не се укрива от Тебе, Боже мой, Творче мой и Избавителю мой, нито слъзна капка, нито от капката някаква частица. Виж смирението ми, виж каква е мъката ми и прости всички мои грехове, Боже на всички твари, та с чисто сърце, с трепетна мисъл и със съкрушена душа да се причастя с пречистите и пресвети Твои Тайни, чрез които се оживява и обожествява всеки, който яде и пие с чисто сърце. Защото Ти си рекъл, Владико мой: Всеки, който яде Моята плът и пие Моята кръв, той пребъдва в Мене и Аз в него. Съвсем истинско е словото на Моя Владика и Бог. Защото, като се причащавам с божествените и боготворящи Дарове, не съм вече сам, но с Тебе, Христе мой, трислънчевата светлина, която просвещава света. И за да не остана сам без Тебе -­ Животодателя, мое дихание, мой живот, моя радост, спасение на света ­- пристъпих към Тебе, както виждаш, със сълзи и със съкрушена душа, като моля да получа избавление от моите грехове и да се причастя неосъдно с Твоите животворящи и непорочни Тайни, за да пребъдеш, както Си казал, с мене триокаяния, та да не би съблазнителят да ме намери без Твоята благодат и да ме сграбчи коварно и като ме съблазни, да ме отдалечи от Твоите боготворящи слова. Ето защо падам пред Тебе и горещо Ти викам: Както прие блудния и дошлата блудница, така приеми, милосърдни Господи, и мене блудния и нечистия. Защото, като дохождам сега при Тебе със съкрушена душа, зная, Спасителю, че друг като мене не Ти е прегрешил, нито е извършил деянията, които аз извърших. Но и това зная, че нито големината на прегрешенията, нито множеството на греховете надвишава голямото дълготърпение и безкрайно човеколюбие на моя Бог. Но с милостта на състраданието Ти и чистиш, и осветляваш, и правиш причастници на светлината горещо каещите се, като щедро ги приобщаваш към Твоето Божество. И което е чудно и за ангелите, и за човешките умове, много пъти им говориш като на Твои близки приятели. Това ме прави дръзновен, това ме окриля, Христе мой. И насърчен от Твоите богати благодеяния към нас, с радост, в същото време и с трепет се причастявам с огъня, и бидейки трева ­- странно чудо! - ­ не изгарям, а бивам оросяван, както в старо време къпината, която не гореше и не изгаряше. И сега с благодарна мисъл, с благодарно сърце, с благодарните членове на душата и тялото ми се покланям и величая, и Те славословя, Боже мой, защото си благословен сега и во веки! Амин!

 

 

Молитва 7

 

(От св. Иоан Златоуст)

 

Боже, облекчи, отпусни и ми прости съгрешенията, с които Ти съгреших, било с думи, било с дело, било с помисъл, волно или неволно, съзнателно или несъзнателно -­ всичко ми прости, защото си благ и човеколюбец. И по молитвите на пречистата Твоя Майка, на безплътните Твои служители и свети Сили, и на всички светии, които отвека Ти благоугодиха, благоволи неосъдно да приема светото и пречисто Твое Тяло и драгоценната Кръв за изцерение на душата и тялото, и за очистване на лошите ми помисли. Защото Твое е царството и силата и славата, с Отца и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!

 

 

 Молитва 8

 

(От св. Иоан Златоуст)

 

Не съм достоен, Владико Господи, да влезеш под покрива на душата ми. Но понеже Ти като човеколюбец искаш да живееш в мене, дръзновено пристъпвам. Заповядваш да разтворя вратите, които Ти Самият създаде, и да влезеш със свойственото Ти човеколюбие, да влезеш и да просветиш помрачената ми мисъл. Вярвам, че Ти ще направиш това, защото не изпъди блудницата, дошла при Тебе със сълзи, нито отблъсна разкаялия се митар, нито изгони разбойника, познал Твоето царство, нито покаялия се гонител остави, какъвто е бил, но всички, дошли при Тебе с покаяние Ти причисли в лика на Твоите приятели. Само Ти едничък си благословен всякога, сега и в безкрай векове! Амин!

 

 

 Молитва 9

 

(От св. Иоан Златоуст)

 

Господи Иисусе Христе, Боже мой! Облекчи, отпусни, очисти и прости на мене, грешния, негоден и недостоен Твой раб моите прегрешения, съгрешения и грехопадения, с които от младините до настоящия ден  и час Ти съгреших, било съзнателно или несъзнателно, било с думи, с дела или помисли, или с мисли и предприятия, и с всичките ми чувства. И по молитвите на безсеменно родилата Те пречиста и приснодева Мария, Твоята Майка, едничката моя непосрамваща надежда, застъпница и спасение, удостой ме неосъдно да се причастя с пречистите, безсмъртни, животворящи и страшни Твои Тайни, за прошка на греховете и за вечен живот, за освещение, просвещение, сила, изцерение и здраве на душата и тялото, за премахване и пълно унищожаване на моите лоши мисли и помисли, предприятия и нощни мечтания, внушавани от тъмните и лукави духове. Защото Твое е царството, силата и славата, честта и поклонението, с Отца и Светия Твой Дух, сега и всякога и во веки веков! Амин!

 

 

 Молитва 10

 

(От св. Иоан Дамаскин)

 

Пред вратите на Твоя храм стоя, а от злите помисли не отстъпвам. Но Ти, Христе Боже, Който оправда митаря и помилва хананейката, и за разбойника отвори вратите на рая, отвори ми Твоето човеколюбиво сърце и ме приеми, като дохождам и се докосвам до Тебе, както прие блудницата и кръвоточивата: едната, като се допря до края на дрехата Ти, лесно получи изцерение, а другата, като държа Твоите пречисти нозе, отнесе със себе си прошка на греховете. А аз, окаяният, като се одързостявам да приема цялото Твое Тяло, нека не бъда изгорен, но ме приеми като тях и просвети душевните ми чувства, като изгориш тежките ми грехове, по молитвите на безсеменно родилата Те и на небесните Сили. Защото си благословен во веки веков! Амин!

 

 

Молитва 11

 

(От св. Иоан Златоуст)

 

Вярвам, Господи, и изповядвам, че Ти си наистина Христос, Синът на живия Бог, Който дойде в света да спасиш грешниците, от които пръв съм аз. Вярвам още, че това е самото пречисто Твое Тяло и това е самата драгоценна Твоя Кръв. И тъй, моля Ти се: помилуй ме и ми прости прегрешенията, волни и неволни, извършени с дума или дело, съзнателно или несъзнателно, и удостой ме неосъдно да се причастя с пречистите Твои тайни, за прошка на греховете и за вечен живот. Амин!

 

 

Когато пристъпваш към св. Причастие, се моли в себе си така:

 

Ето, пристъпвам към Божественото Причастие.

Създателю, да не ме изгориш с причащението;    

Защото Ти си огън, който изгаря недостойните.

Но ме очисти от всяка сквернота.

 

 

Мълком изречи тая молитва:

 

На Твоята Тайна вечеря за участник приеми ме днес, Сине Божий. Защото няма да издам на враговете Ти тайната, нито целувка ще Ти дам като Юда, но като разбойника Те изповядвам: Спомни си за мене, Господи, кога дойдеш в царството Си.

 

След това мълком изречи и тези стихове: 

 

Боготворящата Кръв като гледаш, ужаси се, човече!

Защото е огън, който изгаря недостойните.

 Божественото Тяло ме обожествявя и храни.

Обожествява духа, а ума чудно храни.

 

Тропари

 

Привлече ме, Христе, с любовта Си и ме преобрази с Твоето божествено желание. Изгори обаче с невеществен огън греховете ми и ме удостой да се наситя с насладата, която е у Тебе, та с ликуване да възвелича, Благий, двете Твои пришествия.

В светлите жилища на Твоите светии как ще вляза аз, недостойният? Защото, ако дръзна да вляза заедно с другите в чертога, моята дреха ме изобличава, понеже не е брачна, и свързан ще бъда изхвърлен от ангелите. Господи, очисти нечистотата на моята душа и ме спаси като Човеколюбец.

 

След това прочети тази молитва:

 

Владико Човеколюбче, Господи Иисусе Христе, Боже мой! Не за осъждане да ми бъдат тия Светини, понеже съм недостоен, а за очистване и освещение на душата и тялото, и за залог на бъдещия живот и царство.

За мене е голямо благо да се съединявам с Бога, да възлагам на Господа надеждата на моето спасение.

 

Отново се казва:

 

 На Твоята Тайна вечеря за участник приеми ме днес, Сине Божий. Защото няма да издам на враговете Ти тайната, нито целувка ще Ти дам като Юда, но като разбойника Те изповядвам: Спомни си за мене, Господи, кога дойдеш в царството Си.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Молитви преди свето Причастие

 (на църковнославянски език)

 

 

     Приидите, поклонимся Цареви нашему Богу.

     Приидите, поклонимся и припадем Христу, Цареви нашему Богу.

     Приидите, поклонимся и припадем Самому Христу, Цареви и Богу нашему.

 

Псалом 22

     Господь пасет мя, и ничтоже мя лишит. На месте злачне, тамо всели мя, на воде покойне воспита мя. Душу мою обрати, настави мя на стези правды, имене ради Своего. Аще бо и пойду посреде сени смертныя, не убоюся зла, яко Ты со мною еси, жезл Твой и палица Твоя, та мя утешиста. Уготовал еси предо мною трапезу сопротив стужающим мне, умастил еси елеом главу мою, и чаша Твоя упоявающи мя, яко державна. И милость Твоя поженет мя вся дни живота моего, и еже вселити ми ся в дом Господень, в долготу дний.

 

Псалом 23

     Господня земля, и исполнение ея, вселенная, и вси живущии на ней. Той на морях основал ю есть, и на реках уготовал ю есть. Кто взыдет на гору Господню? Или кто станет на месте святем Его? Неповинен рукама и чист сердцем, иже не прият всуе душу свою, и не клятся лестию искреннему своему. Сей приимет благословение от Господа, и милостыню от Бога, Спаса своего. Сей род ищущих Господа, ищущих лице Бога Иаковля. Возмите врата князи ваша, и возмитеся врата вечная; и внидет Царь Славы. Кто есть сей Царь Славы? Господь крепок и силен, Господь силен в брани. Возмите врата князи ваша, и возмитеся врата вечная, и внидет Царь Славы. Кто есть сей Царь Славы? Господь сил, Той есть Царь Славы.

 

Псалом 115

     Веровах, темже возглаголах, аз же смирихся зело. Аз же рех во изступлении моем: всяк человек ложь. Что воздам Господеви о всех, яже воздаде ми? Чашу спасения прииму, и имя Господне призову, молитвы моя Господеви воздам пред всеми людьми Его. Честна пред Господем смерть преподобных Его. О, Господи, аз раб Твой, аз раб Твой и сын рабыни Твоея; растерзал еси узы моя. Тебе пожру жертву хвалы, и во имя Господне призову. Молитвы моя Господеви воздам пред всеми людьми Его, во дворех дому Господня, посреди тебе, Иерусалиме.

     Слава Отцу и Сыну и Святому Духу, и ныне и присно и во веки веков. Аминь.

     Аллилуия, аллилуия, аллилуия слава Тебе, Боже! (три пъти)

 

 

Тропари, глас 8-й

     Беззакония моя презри, Господи, от Девы рождейся, и сердце мое очисти, храм то творя пречистому Твоему Телу и Крови, ниже отрини мене от Твоего лица, без числа имеяй велию милость.

     Слава Отцу и Сыну и Святому Духу.

     Во причастие святынь Твоих како дерзну [вниду], недостойный? Аше бо дерзну к Тебе приступити с достойными, хитон мя обличает, яко несть вечерний, и осуждение исходатайствую многогрешной души моей. Очисти, Господи, скверну души моея, и спаси мя, яко Человеколюбец.

     И ныне и присно и во веки веков.

     Многая множества моих, Богородице, прегрешений, к Тебе прибегох, Чистая, спасения требуя: посети немощствующую мою душу, и моли Сына Твоего и Бога нашего, дати ми оставление, яже содеях лютых, Едина благословенная.

     През св. Четиридесетница се казва и този тропар:

     Егда славнии ученицы на умовении вечери просвещахуся, тогда Иуда злочестивый сребролюбием недуговав омрачашеся, и беззаконным судиям Тебе праведнаго Судию предает. Виждь, имений рачителю, сих ради удавление употребивша: бежи несытыя души, Учителю таковая дерзнувшия. Иже о всех благий Господи, слава Тебе.

 

Псалом 50

     Помилуй мя, Боже, по велицей милости Твоей, и по множеству щедрот Твоих очисти беззаконие мое. Наипаче омый мя от беззакония моего, и от греха моего очисти мя; яко беззаконие мое аз знаю, и грех мой предо мною есть выну. Тебе единому согреших и лукавое пред Тобою сотворих; яко да оправдишися во словесех Твоих, и победиши внегда судити Ти. Се бо, в беззакониих зачат есмь, и во гресех роди мя мати моя. Се бо, истину возлюбил еси; безвестная и тайная премудрости Твоея явил ми еси. Окропиши мя иссопом, и очищуся; омыеши мя, и паче снега убелюся. Слуху моему даси радость и веселие; возрадуются кости смиренныя. Отврати лице Твое от грех моих и вся беззакония моя очисти. Сердце чисто созижди во мне, Боже, и дух прав обнови во утробе моей. Не отвержи мене от лица Твоего и Духа Твоего Святаго не отыми от мене. Воздаждь ми радость спасения Твоего и Духом Владычним утверди мя. Научу беззаконныя путем Твоим, и нечестивии к Тебе обратятся. Избави мя от кровей, Боже, Боже спасения моего; возрадуется язык мой правде Твоей. Господи, устне мои отверзеши, и уста моя возвестят хвалу Твою. Яко аще бы восхотел еси жертвы, дал бых убо: всесожжения не благоволиши. Жертва Богу дух сокрушен; сердце сокрушенно и смиренно Бог не уничижит. Ублажи, Господи, благоволением Твоим Сиона, и да созиждутся стены Иерусалимския. Тогда благоволиши жертву правды, возношение и всесожегаемая; тогда возложат на олтарь Твой тельцы.

 

Канон, глас 2-й

Песнь 1

     Грядите людие, поим песнь Христу Богу, раздельшему море, и наставльшему люди, яже изведе из работы египетския, яко прославися,

     Припев: Сердце чисто созижди во мне, Боже, и дух прав обнови во утробе моей.

     Хлеб живота вечнующаго да будет ми Тело Твое Святое, благоутробне Господи, и Честная Кровь, и недуг многообразных исцеление.

     Припев: Не отвержи мене от лица Твоего, и Духа Твоего Святаго не отыми от мене.

     Осквернен делы безместными окаянный, Твоего Пречистаго Тела и Божественныя Крове недостоин есмь, Христе, причащения, егоже мя сподоби.

     Припев: Пресвятая Богородице, спаси нас.

     Богородичен: Земле благая, благословенная Богоневесто, клас прозябшая неоранный и спасительный миру, сподоби мя сей ядуща спастися.

 

Песнь 3 (2-й песни нет!)

     На камени мя веры утвердив, разширил еси уста моя на враги моя. Возвесели бо ся дух мой, внегда пети: несть свят, якоже Бог наш, и несть праведен паче Тебе, Господи.

     Припев: Сердце чисто созижди во мне, Боже, и дух прав обнови во утробе моей.

     Слезныя ми подаждь, Христе, капли, скверну сердца моего очищающия: яко да благою совестию очищен, верою прихожду и страхом, Владыко, ко причащению Божественных Даров Твоих.

     Припев: Не отвержи мене от лица Твоего, и Духа Твоего Святаго не отыми от мене.

     Во оставление да будет ми прегрешений Пречистое Тело Твое, и Божественная Кровь, Духа же Святаго общение, и в жизнь вечную, Человеколюбче, и страстей и скорбей отчуждение.

     Припев: Пресвятая Богородице, спаси нас.

     Богородичен: Хлеба животнаго Tрапеза Пресвятая, свыше милости ради сшедшаго, и мирови новый живот дающаго, и мене ныне сподоби недостойнаго, со страхом вкусити сего, и живу быти.

 

Песнь 4

     Пришел еси от Девы, не ходатай, ни Ангел, но Сам, Господи, воплощься, и спасл еси всего мя человека. Тем зову Ти: слава силе Твоей, Господи.

     Припев: Сердце чисто созижди во мне, Боже, и дух прав обнови во утробе моей.

     Восхотел еси, нас ради воплощься, Многомилостиве, заклан быти яко овча, грех ради человеческих: темже молю Тя, и моя очисти согрешения.

     Припев: Не отвержи мене от лица Твоего, и Духа Твоего Святаго не отыми от мене.

     Исцели души моея язвы, Господи, и всего освяти: и сподоби, Владыко, яко да причащуся тайныя Твоея Божественныя вечери, окаянный.

     Припев: Пресвятая Богородице, спаси нас.

     Богородичен: Умилостиви и мне сущаго от утробы Твоея, Владычице, и соблюди мя нескверна раба Твоего и непорочна, яко да прием умнаго бисера, освящуся.

 

Песнь 5

     Света Подателю и веков Творче, Господи, во свете Твоих повелений настави нас; разве бо Тебе иного бога не знаем.

     Припев: Сердце чисто созижди во мне, Боже, и дух прав обнови во утробе моей.

     Якоже предрекл еси, Христе, да будет убо худому рабу Твоему, и во мне пребуди, якоже обещался еси: се бо Тело Твое ям Божественное, и пию Кровь Твою.

     Припев: Не отвержи мене от лица Твоего, и Духа Твоего Святаго не отыми от мене.

     Слове Божий и Боже, угль Тела Твоего да будет мне помраченному в просвещение, и очищение оскверненной души моей Кровь Твоя.

     Припев: Пресвятая Богородице, спаси нас.

     Богородичен: Марие, Мати Божия, благоухания честное селение, Твоими молитвами сосуд мя избранный соделай, яко да освящений причащуся Сына Твоего.

 

Песнь 6

     В бездне греховней валяяся, неизследную милосердия Твоего призываю бездну: от тли, Боже, мя возведи.

     Припев: Сердце чисто созижди во мне, Боже, и дух прав обнови во утробе моей.

     Ум, душу и сердце освяти, Спасе, и тело мое, и сподоби неосужденно, Владыко, к страшным Тайнам приступити.

     Припев: Не отвержи мене от лица Твоего, и Духа Твоего Святаго не отыми от мене.

     Дабы устранился от страстей, и Твоея благодати имел бы приложение, живота же утверждение, причащением Святых, Христе, Таин Твоих.

     Припев: Пресвятая Богородице, спаси нас.

     Богородичен: Божие, Боже, Слово Святое, всего мя освяти, ныне приходящаго к Божественным Твоим Тайнам, Святыя Матере Твоея мольбами.

 

Кондак, глас 2-й

     Хлеб, Христе, взяти не презри мя, Тело Твое, и Божественную Твою ныне Кровь, пречистых, Владыко, и страшных Твоих Таин причаститися окаяннаго, да не будет ми в суд, да будет же ми в живот вечный и безсмертный.

 

Песнь 7

     Телу златому премудрыя дети не послужиша, и в пламень сами поидоша, и боги их обругаша, среди пламене возопиша, и ороси я Ангел: услышася уже уст ваших молитва.

     Припев: Сердце чисто созижди во мне, Боже, и дух прав обнови во утробе моей.

     Источник благих, причащение, Христе, безсмертных Твоих ныне Таинств да будет ми свет, и живот, и безстрастие, и к преспеянию же и умножению добродетели Божественнейшия ходатайственно, едине Блаже, яко да славлю Тя.

     Припев: Не отвержи мене от лица Твоего, и Духа Твоего Святаго не отыми от мене.

     Да избавлюся от страстей, и врагов, и нужды, и всякия скорби, трепетом и любовию со благоговением, Человеколюбче, приступаяй ныне к Твоим безсмертным и Божественным Тайнам, и пети Тебе сподоби: благословен еси, Господи, Боже отец наших.

     Припев: Пресвятая Богородице, спаси нас.

     Богородичен: Спаса Христа рождшая паче ума, Богоблагодатная, молю Тя ныне, раб Твой, Чистую нечистый: хотящаго мя ныне к пречистым Тайнам приступити, очисти всего от скверны плоти и духа.

 

Песнь 8

     В пещь огненную ко отроком еврейским снизшедшаго, и пламень в росу преложшаго Бога, пойте дела яко Господа, и превозносите во вся веки.

     Припев: Сердце чисто созижди во мне, Боже, и дух прав обнови во утробе моей.

     Небесных, и страшных, и святых Твоих, Христе, ныне Таин, и Божественныя Твоея и тайныя вечери общника быти и мене сподоби отчаяннаго, Боже, Спасе мой.

     Припев: Не отвержи мене от лица Твоего, и Духа Твоего Святаго не отыми от мене.

     Под Твое прибег благоутробие, Блаже, со страхом зову Ти: во мне пребуди, Спасе, и аз, якоже рекл еси, в Тебе; се бо дерзая на милость Твою, ям Тело Твое, и пию Кровь Твою.

     Припев: Пресвятая Троице, Боже наш, слава Тебе.

     Троичен: Трепещу, приемля огнь, да не опалюся яко воск и яко трава; oле страшнаго таинства! oле благоутробия Божия! Како Божественнаго Тела и Крове брение причащаюся, и нетленен сотворяюся?

 

Песнь 9

     Безначальна Родителя Сын, Бог и Господь, воплощся от Девы нам явися, омраченная просветити, собрати расточенная: тем всепетую Богородицу величаем.

     Христос есть, вкусите и видите: Господь нас ради, по нам бо древле бывый, единою Себе принес, яко приношение Отцу Своему, присно закалается, освящаяй причащающияся.

     Душею и телом да освящуся, Владыко, да просвещуся, да спасуся, да буду дом Твой причащением священных Таин, живущаго Тя имея в себе со Отцем и Духом, Благодетелю Многомилостиве.

     Слава Отцу и Сыну и Святому Духу.

     Якоже огнь да будет ми, и яко свет, Тело Твое и Кровь, Спасе мой, пречестная, опаляя греховное вещество, сжигая же страстей терние, и всего мя просвещая, покланятися Божеству Твоему.

     И ныне и присно и во веки веков.

     Бог воплотися от чистых кровей Твоих; темже всякий род поет Тя, Владычице, умная же множества славят, яко Тобою яве узреша всеми Владычествующаго, осуществовавшагося человечеством.

 

Достойно есть яко воистину блажити Тя Богородицу, Присноблаженную и Пренепорочную и Матерь Бога нашего. Честнейшую Херувим и славнейшую без сравнения Серафим, без истления Бога Слова рождшую, сущую Богородицу Тя величаем.

     Святый Боже, Святый Крепкий, Святый Безсмертный, помилуй нас. (три пъти)

     Пресвятая Троице, помилуй нас; Господи, очисти грехи наша; Владыко, прости беззакония наша; Святый, посети и исцели немощи наша, имене Твоего ради.

     Отче наш, Иже еси на небесех! Да святится имя Твое, да приидет Царствие Твое, да будет воля Твоя, яко на небеси и на земли. Хлеб наш насущный даждь нам днесь; и остави нам долги наша, якоже и мы оставляем должником нашим; и не введи нас во искушение, но избави нас от лукаваго.

     Тропар на деня или умилителни тропари:

     Помилуй нас, Господи, помилуй нас; всякаго бо ответа недоумеюще, сию Ти молитву, яко Владыце, грешнии приносим: помилуй нас.

     След това:  

     Господи, помилуй.(40 пъти)

 

     Благоговейно направи няколко поклона и кажи стиховете:

 

     Хотя ясти, человече, Тело Владычне,

     Страхом приступи, да не опалишися: огнь бо есть.

     Божественную же пия Кровь ко общению,

     Первее примирися тя опечалившим.

     Таже дерзая, таинственное брашно яждь.

       Други стихове

     Прежде причастия страшныя жертвы,

     Животворящаго Тела Владычня,

     Сим помолися образом со трепетом:

 

Молитва 1-я

(св. Василия Великого)

     Владыко Господи Иисусе Христе, Боже наш, Источниче жизни и безсмертия, всея твари видимыя и невидимыя Содетелю, безначальнаго Отца соприсносущный Сыне и собезначальный, премногия ради благости в последния дни в плоть оболкийся, и распныйся, и погребыйся за ны неблагодарныя и злонравныя, и Твоею Кровию обновивый растлевшее грехом естество наше, Сам, Безсмертный Царю, приими и мое грешнаго покаяние, и приклони ухо Твое мне, и услыши глаголы моя. Согреших бо, Господи, согреших на небо и пред Тобою, и несмь достоин воззрети на высоту славы Твоея: прогневах бо Твою благость, Твоя заповеди преступив, и не послушав Твоих повелений. Но Ты, Господи, незлобив сый, долготерпелив же и многомилостив, не предал еси мя погибнути со беззаконьми моими, моего всячески ожидая обращения. Ты бо рекл еси, Человеколюбче, пророком Твоим: яко хотением не хощу смерти грешника, но еже обратится и живу быти ему. Не хощеши бо, Владыко, создания Твоею руку погубити, ниже благоволиши о погибели человечестей, но хощеши всем спастися, и в разум истины приити. Темже и аз, аще и недостоин есмь небесе и земли, и сея привременныя жизни, всего себе повинув греху, и сластем поработив, и Твой осквернив образ; но творение и создание Твое быв, не отчаяваю своего спасения окаянный, на Твое же безмерное благоутробие дерзая, прихожду. Приими убо и мене, Человеколюбче Господи, якоже блудницу, яко разбойника, яко мытаря и яко блуднаго, и возми мое тяжкое бремя грехов, грех вземляй мира, и немощи человеческия исцеляяй, труждающияся и обремененныя к Себе призываяй и упокоеваяй, не пришедый призвати праведныя, но грешныя на покаяние. И очисти мя от всякия скверны плоти и духа, и научи мя совершати святыню во страсе Твоем: яко да чистым сведением совести моея, святынь Твоих часть приемля, соединюся святому Телу Твоему и Крови, и имею Тебе во мне живуща и пребывающа, со Отцем, и Святым Твоим Духом. Ей, Господи Иисусе Христе, Боже мой, и да не в суд ми будет причастие пречистых и животворящих Таин Твоих, ниже да немощен буду душею же и телом, от еже недостойне тем причащатися, но даждь ми, даже до конечнаго моего издыхания, неосужденно восприимати часть святынь Твоих, в Духа Святаго общение, в напутие живота вечнаго, и во благоприятен ответ на Страшнем судищи Твоем: яко да и аз со всеми избранными Твоими общник буду нетленных Твоих благ, яже уготовал еси любящим Тя, Господи, в нихже препрославлен еси во веки. Аминь.

 

Молитва 2-я 

(св. Иоанна Златоустого)

     Господи Боже мой, вем, яко несмь достоин, ниже доволен, да под кров внидеши храма души моея, занеже весь пуст и пался есть, и не имаши во мне места достойна еже главу подклонити: но якоже с высоты нас ради смирил еси Себе, смирися и ныне смирению моему; и якоже восприял еси в вертепе и в яслех безсловесных возлещи, сице восприими и в яслех безсловесныя моея души, и во оскверненное мое тело внити. И якоже не неудостоил еси внити, и свечеряти со грешники в дому Симона прокаженнаго, тако изволи внити и в дом смиренныя моея души, прокаженныя и грешныя; и якоже не отринул еси подобную мне блудницу и грешную, пришедшую и прикоснувшуюся Тебе, сице умилосердися и о мне грешнем, приходящем и прикасающем Ти ся; и якоже не возгнушался еси скверных ея уст и нечистых, целующих Тя, ниже моих возгнушайся сквернших оныя уст и нечистших, ниже мерзких моих и нечистых устен, и сквернаго и нечистейшаго моего языка. Но да будет ми угль пресвятаго Твоего Тела, и честныя Твоея Крове, во освящение и просвещение и здравие смиренней моей души и телу, во облегчение тяжестей многих моих согрешений, в соблюдение от всякаго диавольскаго действа, во отгнание и возбранение злаго моего и лукаваго обычая, во умерщвление страстей, в снабдение заповедей Твоих, в приложение Божественныя Твоея благодати, и Твоего Царствия присвоение. Не бо яко презираяй прихожду к Тебе, Христе Боже, но яко дерзая на неизреченную Твою благость, и да не на мнозе удаляяйся общения Твоего, от мысленнаго волка звероуловлен буду. Темже молюся Тебе: яко един сый Свят, Владыко, освяти мою душу и тело, ум и сердце, чревеса и утробы, и всего мя обнови, и вкорени страх Твой во удесех моих, и освящение Твое неотъемлемо от мене сотвори; и буди ми помощник и заступник, окормляя в мире живот мой, сподобляя мя и одесную Тебе предстояния со святыми Твоими, молитвами и моленьми Пречистыя Твоея Матере, невещественных Твоих служителей и пречистых сил, и всех святых, от века Тебе благоугодивших. Аминь

 

Молитва 3-я

(св. Симеона Метафраста)

     Едине чистый и нетленный Господи, за неизреченную милость человеколюбия наше все восприемый смешение, от чистых и девственных кровей паче естества рождшия Тя, Духа Божественнаго нашествием, и благоволением Отца присносущнаго, Христе Иисусе, премудросте Божия, и мире, и сило; Твоим восприятием животворящая и спасительная страдания восприемый, крест, гвоздия, копие, смерть, умертви моя душетленныя страсти телесныя. Погребением Твоим адова пленивый царствия, погреби моя благими помыслы лукавая советования, и лукавствия духи разори. Тридневным Твоим и живоносным воскресением падшаго праотца возставивый, возстави мя грехом поползшагося, образы мне покаяния предлагая. Преславным Твоим вознесением плотское обоживый восприятие, и сие десным Отца седением почтый, сподоби мя причастием святых Твоих Таин десную часть спасаемых получити. Снитием Утешителя Твоего Духа сосуды честны священныя Твоя ученики соделавый, приятелище и мене покажи Того пришествия. Хотяй паки прийти судити вселенней правдою, благоволи и мне усрести Тя на облацех, Судию и Создателя моего, со всеми святыми Твоими: да безконечно славословлю и воспеваю Тя, со безначальным Твоим Отцем, и Пресвятым и Благим и Животворящим Твоим Духом, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

 

Молитва 4-я

(св. Иоанна Дамаскина)

     Владыко Господи Иисусе Христе, Боже наш, едине имеяй власть человеком оставляти грехи, яко благ и Человеколюбец презри моя вся в ведении и не в ведении прегрешения, и сподоби мя неосужденно причаститися Божественных, и преславных, и пречистых, и животворящих Твоих Таин, не в тяжесть, ни в муку, ни в приложение грехов, но во очищение, и освящение, и обручение будущаго Живота и царствия, в стену и помощь, и в возражение сопротивных, во истребление многих моих согрешений. Ты бо еси Бог милости, и щедрот, и человеколюбия, и Тебе славу возсылаем, со Отцем, и Святым Духом, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

 

Молитва 5-я

(св. Василия Великого)

     Вем, Господи, яко недостойне причащаюся пречистаго Твоего Тела и честныя Твоея Крове, и повинен есмь, и суд себе ям и пию, не разсуждая Тела и Крове Тебе Христа и Бога моего, но на щедроты Твоя дерзая прихожду к Тебе рекшему: ядый Мою плоть, и пияй Мою кровь, во Мне пребывает, и Аз в нем. Умилосердися убо, Господи, и не обличи мя грешнаго, но сотвори со мною по милости Твоей; и да будут ми святая сия во исцеление, и очищение, и просвещение, и сохранение, и спасение, и во освящение души и тела; во отгнание всякаго мечтания, и лукаваго деяния, и действа диавольскаго, мысленнe во удесех моих действуемаго, в дерзновение и любовь, яже к Тебе; во исправление жития и утверждение, в возращение добродетели и совершенства; во исполнение заповедей, в Духа Святаго общение, в напутие живота вечнаго, во ответ благоприятен на Страшнем судищи Твоем: не в суд или во осуждение.

 

Молитва 6-я

(св. Симеона Нового Богослова)

     От скверных устен, от мерзкаго сердца, от нечистаго языка, от души осквернены, приими моление, Христе мой, и не презри моих ни словес, ниже образов, ниже безстудия. Даждь ми дерзновенно глаголати, яже хощу, Христе мой, паче же и научи мя, что ми подобает творити и глаголати. Согреших паче блудницы, яже уведе, где обитаеши, миро купивши, прииде дерзостне помазати Твои нозе, Бога моего, Владыки и Христа моего. Якоже ону не отринул еси пришедшую от сердца, ниже мене возгнушайся, Слове: Твои же ми подаждь нозе, и держати и целовати, и струями слезными, яко многоценным миром, сия дерзостно помазати. Омый мя слезами моими, очисти мя ими, Слове. Остави и прегрешения моя, и прощение ми подаждь. Веси зол множество, веси и струпы моя, и язвы зриши моя, но и веру веси, и произволение зриши, и воздыхание слышиши. Не таится Тебе, Боже мой, Творче мой, Избавителю мой, ниже капля слезная, ниже капли часть некая. Несоделанное мое видесте очи Твои, в книзе же Твоей и еще несодеянная написана Тебе суть. Виждь смирение мое, виждь труд мой елик, и грехи вся остави ми, Боже всяческих: да чистым сердцем, притрепетною мыслию, и душею сокрушенною, нескверных Твоих причащуся и пресвятых Таин, имиже оживляется и обожается всяк ядый же и пияй чистым сердцем; Ты бо рекл еси, Владыко мой: всяк ядый Мою Плоть, и пияй Мою Кровь, во Мне убо сей пребывает, в немже и Аз есмь. Истинно слово всяко Владыки и Бога моего: божественных бо причащаяйся и боготворящих благодатей, не убо есмь един, но с Тобою, Христе мой, Светом трисолнечным, просвещающим мир. Да убо не един пребуду кроме Тебе Живодавца, дыхания моего, живота моего, радования моего, спасения миру. Сего ради к Тебе приступих, якоже зриши, со слезами, и душею сокрушенною избавления моих прегрешений прошу прияти ми, и Твоих живодательных и непорочных Таинств причаститися неосужденно, да пребудеши, якоже рекл еси, со мною треокаянным: да не кроме обрет мя Твоея благодати, прелестник восхитит мя льстивне, и прельстив отведет боготворящих Твоих словес. Сего ради к Тебе припадаю, и тепле вопию Ти: якоже блуднаго приял еси, и блудницу пришедшую, тако приими мя блуднаго и сквернаго, Щедре. Душею сокрушенною, ныне бо к Тебе приходя, вем, Спасе, яко иный, якоже аз, не прегреши Тебе, ниже содея деяния, яже аз содеях. Но сие паки вем, яко не величество прегрешений, ни грехов множество превосходит Бога моего многое долготерпение, и человеколюбие крайнее; но милостию сострастия тепле кающияся, и чистиши, и светлиши, и света твориши причастники, общники Божества Твоего соделоваяй независтно, и странное и Ангелом, и человеческим мыслем, беседуеши им многажды, якоже другом Твоим истинным. Сия дерзостна творят мя, сия вперяют мя, Христе мой. И дерзая Твоим богатым к нам благодеянием, радуяся вкупе и трепеща, огневи причащаюся трава сый, и странно чудо, орошаем неопально, якоже убо купина древле неопальне горящи. Ныне благодарною мыслию, благодарным же сердцем, благодарными удесы моими, души и тела моего, покланяюся и величаю, и славословлю Тя, Боже мой, яко благословенна суща, ныне же и во веки.

 

Молитва 7-я

(св. Иоанна Златоустого)

     Боже, ослаби, остави, прости ми согрешения моя, елика Ти согреших, аще словом, аще делом, аще помышлением, волею или неволею, разумом или неразумием, вся ми прости яко благ и Человеколюбец, и молитвами Пречистыя Твоея Матере, умных Твоих служителей и святых сил, и всех святых от века Тебе благоугодивших, неосужденно благоволи прияти ми святое и пречистое Твое Тело и честную Кровь, во исцеление души же и тела, и во очищение лукавых моих помышлений. Яко Твое есть царство и сила и слава, со Отцем и Святым Духом, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

 

Молитва 8-я

(св. Иоанна Златоустого)

     Несмь доволен, Владыко Господи, да внидеши под кров души моея; но понеже хощеши Ты, яко Человеколюбец, жити во мне, дерзая приступаю; повелеваеши, да отверзу двери, яже Ты един создал еси, и внидеши со человеколюбием якоже еси, внидеши и просвещаеши помраченный мой помысл. Верую, яко сие сотвориши: не бо блудницу, со слезами пришедшую к Тебе, отгнал еси; ниже мытаря отвергл еси покаявшася; ниже разбойника, познавша Царство Твое, отгнал еси; ниже гонителя покаявшася оставил еси, еже бе: но от покаяния Тебе пришедшия вся, в лице Твоих другов вчинил еси, Един сый благословенный всегда, ныне и в безконечныя веки. Аминь.

 

Молитва 9-я

(св. Иоанна Златоустого)

 

     Господи Иисусе Христе Боже мой, ослаби, остави, очисти и прости ми грешному, и непотребному, и недостойному рабу Твоему, прегрешения, и согрешения, и грехопадения моя, елика Ти от юности моея, даже до настоящего дне и часа согреших: аще в разуме и в неразумии, аще в словесех или делех, или помышлениих и мыслех, и начинаниих, и всех моих чувствах. И молитвами безсеменно рождшия Тя, Пречистая и Приснодевы Марии, Матере Твоея, единыя непостыдныя надежды и предстательства и спасения моего, сподоби мя неосужденно причаститися пречистых, безсмертных, животворящих и страшных Твоих Таинств, во оставление грехов и в жизнь вечную: во освящение, и просвещение, крепость, исцеление, и здравие души же и тела, и в потребление и всесовершенное погубление лукавых моих помыслов, и помышлений, и предприятий, и нощных мечтаний, темных и лукавых духов; яко Твое есть царство, и сила, и слава, и честь, и поклонение, со Отцем и Святым Твоим Духом, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

 

Молитва 10-я

(св. Иоанна Дамаскина)

     Пред дверьми храма Твоего предстою, и лютых помышлений не отступаю; но Ты, Христе Боже, мытаря оправдивый, и хананею помиловавый, и разбойнику рая двери отверзый, отверзи ми утробы человеколюбия Твоего и приими мя приходяща и прикасающася Тебе, яко блудницу, и кровоточивую: ова убо края ризы Твоея коснувшися, удобь исцеление прият, ова же пречистеи Твои нозе удержавши, разрешение грехов понесе. Аз же, окаянный, все Твое Тело дерзая восприяти, да не опален буду; но приими мя, якоже оныя, и просвети моя душевныя чувства, попаляя моя греховныя вины, молитвами безсеменно Рождшия Тя, и Небесных сил; яко благословен еси во веки веков. Аминь.

 

Молитва 11-я

(св. Иоанна Златоустого)

     Верую, Господи, и исповедую, яко Ты еси воистинну Христос, Сын Бога живаго, пришедый в мир грешныя спасти, от нихже первый есмь аз. Еще верую, яко сие есть самое пречистое Тело Твое, и сия самая есть честная Кровь Твоя. Молюся убо Тебе: помилуй мя, и прости ми прегрешения моя, вольная и невольная, яже словом, яже делом, яже ведением и неведением, и сподоби мя неосужденно причаститися пречистых Твоих Таинств, во оставление грехов, и в жизнь вечную. Аминь.

 

     Когато пристъпваш към св. Причастие, моли се в себе си така:

     Се приступаю к Божественному Причащению.

     Содетелю, да не опалиши мя приобщением:

     Огнь бо еси, недостойныя попаляяй.

     Но убо очисти мя от всякия скверны.

 

     Мълком изречи тази молитва:

     Вечери Твоея тайныя днесь, Сыне Божий, причастника мя приими; не бо врагом Твоим тайну повем, ни лобзания Ти дам, яко Иуда, но яко разбойник исповедаю Тя: помяни мя, Господи, во Царствии Твоем.

 

     След това мълком изречи и тези стихове:

     Боготворящую Кровь ужаснися, человече, зря:

     Огнь бо есть, недостойныя попаляяй.

     Божественное Тело и обожает мя и питает:

     Обожает дух, ум же питает странно.

 

Тропари

     Усладил мя еси любовию, Христе, и изменил мя еси Божественным Твоим рачением; но попали огнем невещественным грехи моя, и насытитися еже в Тебе наслаждения сподоби: да ликуя возвеличаю, Блаже, два пришествия Твоя.

     Во светлостех Святых Твоих како вниду недостойный? Аще бо дерзну совнити в чертог, одежда мя обличает, яко несть брачна, и связан извержен буду от Ангелов. Очисти, Господи, скверну души моея, и спаси мя, яко Человеколюбец.

 

     След това прочети тези молитви:

     Владыко Человеколюбче, Господи Иисусе Христе Боже мой, да не в суд ми будут Святая сия, за еже недостойну ми быти: но во очищение и освящение души же и тела, и во обручение будущия жизни и царствия.

     Мне же, еже прилеплятися Богу, благо есть, полагати во Господе упование спасения моего.

 

     Отново се казва:

     Вечери Твоея тайныя днесь, Сыне Божий, причастника мя приими; не бо врагом Твоим тайну повем, ни лобзания Ти дам, яко Иуда, но яко разбойник исповедаю Тя: помяни мя, Господи, во Царствии Твоем.