Каноните на Църквата са се превърнали в обичай за българите. Така нашите предци (до неотдавна – 1945г.) на Сирни заговезни или Сирница за последен път преди Великите пости са яли сирене, мляко, масло, яйца, риба и др. С тези храни, след като са прекратили употребата на месо на месни заговезни, се заговява, откъдето идва и името на празника Заговезни (говея – въздържам се, постя; за говея – подготвям се към въздържание).

МИСЛИ НА СВЕТИТЕЛ ТЕОФАН ЗАТВОРНИК

    (Иуд. 1:1-10; Лук. 22:39-42, 45, 23:1)

   При досег с Господ Той е обгръден, от една страна, от праведност, която не очаква спасение в Себе Си, – Симеон, строг живот в пост и молитва, съживяван от вярата – Анна; от друга – съществена чистота, всестранна и непоколебима – Девата Богомайка, и смирената, мълчаливата покорност и преданост на Божията воля – Йосиф Обручник.

На 11 януари 2015г. Негово преосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий отслужи Божествена света Литургия в храм "Св. Йоан Рилски"

На 11 януари 2015г. Негово преосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий отслужи Божествена света Литургия в храм "Св. Йоан Рилски" град Бургас по повод Неделя след Богоявление и 80-годишния юбилей на протопсалт Иван Бойчев.