Раждането на Исус Христос поставя начало на ново летоброене. Рождество Христово е не само граница във времето, то е празник и начало. Рождество Христово е начало в духовната история на човечеството...

Тържествена Света Литургия отслужена от ст.ик. Николай в храм "св. Йоан Рилски" Бургас - 25.12.2013

На Рождество Христово празнуваме раждането на Исус Христос, който е Божият Син и Спасител на всички хора. За изпращането на Божествен изкупител – Месия е било предречено от древните пророци. В Стария Завет в книгите на Исая, Еремия, Михей има точни предсказания за необикновеното Му раждане и мисия (Ис. 7:14, 9:6; Ер. 23:5; Мих. 5:2,3).

 

 

Раждането на Исус Христос поставя начало на ново летоброене. Рождество Христово е не само граница във времето, то е празник и начало. Рождество Христово е начало в духовната история на човечеството - Божият син се ражда, за да възстанови връзката между небето и земята, изгубена след грехопадението.

Рoждеcтвенcкият пpaзник е изpaз нa идеятa, че c paждaнетo нa Иcуc Xpиcтoc пpед вcеки вяpвaщ чoвек cе oткpивa възмoжнocттa дa пocтигне чpез вяра и христоподобен живoт cпacение нa душaтa cи.

Светският еквивалент на този празник се нарича Коледа.

Източник: http://www.rojdestvo.bg

 

Тържество по случай Рождество Христово през 2012 г.
В изпълнение на деца участници в неделното училище към храм "Св. Йоан Рилски" Бургас с ръководител Атанасия Петрова и с благословията на ст.ик. Николай Димитров

Видео клип

Още видео клипове:

Тържество по случай Рождество Христово - част 1

Тържество по случай Рождество Христово - част 2

Тържество по случай Рождество Христово - част 3

По случай храмовия празник 19 октомври, деня в който почитаме св. Йоан Рислки - Чудотворец, в храм Св. Йоан Рилски гр. Бургас бяха поставени нови Царски Двери - от резбовано дърво. На дверите според църковните канони  са разположени 7 нови икони, дело на зограф Таня Пенева.


Царските двери са част от цялостен нов дърворезбован иконостас. ( Вижте проекта тук)
В момента част от иконостаса е готов, но продължава да се работи по неговото завършване.
Той ще е изцяло готов и поставен в храма за следващия храмов празник 19 октомври през идната 2014 година.ПРАЗНИК НА СВ. ЙОАН РИЛСКИ в храм "св. Йоан Рилски" Бургас на 19.10.2013

Тържествена Света литургия отслужена от НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО СЛИВЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ Г-Н Г-Н ИОАНИКИЙ и всички Бургаски духовници 

Йеромонах ВисарионЙеромонах Висарион от зографската обител „Св. вмчк. Георги Победоносец“ на Атон изнесе духовна беседа в бургаския храм „Св. Иван Рилски“. Тя бе на тема „Светостта и съвременното общество“. Специално за Православие.БГ о. Висарион сподели:

Отец Висарион, защо избрахте темата за светостта и съвременното общество?

Смятам, че тази тема е важна, защото хората в днешния забързан свят обръщат повече внимание на житейските проблеми. Те обаче забравят за най-важното – духовното. Господ е казал, че първо трябва да търсим Царството Небесно и всичко останало ще ни се придаде.

За съжаление обаче като че ли искаме обратното - първо да ни се придаде всичко останало и, ако ни остане малко време, да потърсим и Царството Небесно. Така не става. Ето защо мисля, че в тази тема са събрани много важни неща, които могат да помогнат на съвременния човек да се преорентира. Да постави йерархията на ценностите, така както Бог иска, а не както нашият забързан свят желае.

Подкатегории

Житие на Св. Йоан Рилски

Храм Св. Йоан Рилски Бургас

Чудотворни Икони в храм Св. Йоан Рилски Бургас

Свещенослужители към храм Св. Йоан Рилски Бургас

Неизследими са Божиите тайни (тайнства) и безброй са действията на Св. Дух. Сред тях особено спасителни за нас са свещенодействията, при които чрез невидимите дарове на Св. Дух получаваме Божията благодат:


Посвещение в християнството става чрез три от седемте тайнства — Кръщение, Миропомазване и Евхаристия (Причащаване).


Църковните тайнства имат видима и невидима страна. Тайнството е действително, когато е извършено от свещенослужител при ясно произнасяне тайноизвършителните думи. (Църквата смята за невалидни тайнства извършени от свещенници в разкол). Тайнството е действено, когато е извършено правилно, при правилно душевно разположение на свещеника и духовна нагласа на приемащия тайнството.

Не бива да пристъпваме към тайнството от мода или по традиция, защото недостойното му приемане води до осъждане.

Свещенодействията, при които чрез молитви измолваме укрепване на вярата, милост, помощ и закрила от Бога наричаме обреди. Обреди са: водосвет, молебен, опело на починал, панихида, петохлебие.

"Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори."
                                                                                                                                   Матея 7:7

Молитвата е таен, съкровен разговор на човека с Бога, с Христа и Неговата майка,
със светите закрилници.
Каквото е въздухът за тялото, това е молитвата за човешкия дух.
В личен план ние възнасяме чрез молитвата ума и сърцето си към Бога, чрез просителни, благодарствени и хвалебни молитви.

Истински се моли онзи човек, който вярва във всемогъществото и благостта на Бога и има съзнанието за своята греховност, душевно и телесно безсилие.
Няма по-силно лекарство против скърби, бедствия и неволи от искрената молитва.

Мнозина вярващи са получавали утеха за скръбната си душа след искрена молитва.

При сполетели го нещастия дори невярващият възкликва:

"О, Боже Господи, помогни ми!"
Истинктът за съхранение и интуиция за търсене на помощ подсказват на човека да се обърне към Бога, защото, както казва блажени Августин, човешката душа е християнка.

Апостол Павел ни съветва да се молим непрестанно и да се обръщаме към Бога с просби, молби и благодарения (Тим. 2:1).

На практика той обособява видовете молитви:
просби — отправяме молитви към Всевишния като към небесен Цар;
молитви — като към Бог;
молби — като към Съдия на делата ни;
благодарения — като Творец и Подател на благата.

Светии

Притчи

Чудеса

На този ден

Църковни празници през месец Януари

Църковни празници през месец Февруари

Църковни празници през месец Март

Църковни празници през месец Април

Църковни празници през месец Май

Църковни празници през месец Юни

Църковни празници през месец Юли

Църковни празници през месец Август

Църковни празници през месец Септември

Църковни празници през месец Октомври

Църковни празници през месец Ноември

Църковни празници през месец Декември

Именник

Господски празници

Неделно училище в храм "Св. Йоан Рилски" Бургас

Рождественски /Коледен/ пост 

ЧЕТИРИ СЛОВА ЗА МОЛИТВАТА

Епископ Теофан Затворник

ЧЕТИРИ СЛОВА ЗА МОЛИТВАТА - Епископ Теофан Затворник

 

ЖИТИЕ НА СВ. ТЕОФАН ЗАТВОРНИК, ВИШЕНСКИ

 

10 януари 1815г. – 6 януари 1894г.

 Чества се на 10 януари /23 януари ст. стил/

и на 16 юни /пренасяне на мощите/

 

   Свети Теофан Затворник, светско име Георги Василевич Говоров, е роден на 10.І.1815г. в с. Чернавское, Орловска губерния. Баща му Василий Тимофеевич бил свещеник, а майка му Татяна Ивановна произхождала от свещенически род.

   Началното си образование получил в родния си дом, заедно с тримата си братя и трите си сестри. По-късно завършил Ливенското духовно училище и продължил обучението си в Орловската духовна семинария.

   През 1837г. Георги Василевич завършил семинарията и постъпил в Киевската Духовна академия. Киевският митрополит Филарет /Амфитеатров/, по-късно наречен Филарет Благочестиви, поради благочестивия си живот, отделял голямо внимание на студентите за израстването им в благочестието и в християнската нравственост. Огромно влияние в духовния живот на Георги Говоров оказала близостта на Киево-Печьорската лавра с нейната богата православна традиция и наличието на множество светини.

   Бил подстриган за монах в 1840г. и в същата година бил ръкоположен за йеромонах и йеродякон.

   По-късно, през 1844г., бил назначен за преподавател по нравствено и пастирско богословие в Петербургската Духовна академия.

   По негово настояване в 1847г. бил включен в Духовна мисия в Йерусалим. През шестгодишния си престой в града, той посетил светите места и множество манастири. Поддържал тясна духовна връзка със старците от Света Гора – Атон.

   След започване на Кримската война мисията била отзована в Русия и йеромонахът Теофан, вече ръкоположен за архимандрит, се завърнал като преподавател по канонично право  в Петербургската Духовна академия, а по-късно бил назначен за ректор на Олонецката семинария.

   През 1856г. станал настоятел на Посолската църква в Константинопол, а след това бил избран за ректор на Петербургската Духовна академия.

   Поради заслугите си към християните и Църквата в 1859г. е ръкоположен в епископски сан. Служил в гр. Тамбов и гр. Владимир.

   По собствено желание се оттеглил от епископско служение и станал настоятел на Вишевската пустиня, известна със строгия си монашески устав. Ревностно присъствал на църковните служби и приемал посетители търсещи духовни съвети и напътствия. От 1872г. се оттеглил в килия и приел пълен затвор, като ежедневието му минавало в богослужения и молитви. В килията му бил устроен малък параклис и през последните 11 години от живота си всеки ден отслужвал света Литургия.

   От цяла Русия пристигали до него писма с търсене на съвети, напътствия, утеха, облекчаване на скърбите, … Епископ Теофан Затворник, Вишенски достигнал до висока степен на духовно съвършенство.

   Починал на 6 януари 1894г., а е канонизиран от Църквата през 1988г., близо сто години след кончината му.

   След себе си светителят Теофан е оставил значително по количество и безценно по съдържание духовно книжовно наследство, с което е оказал голямо влияние за духовното възраждане на обществото. Едни от най-значителните му трудове са: „Писма за християнския живот”; превод на „Добротолюбие”; „Тълкувание на апостолските послания”; „Начертание на християнското нравоучение” и множество други.

 

Великият пост

Богородичен пост

Поздравления

Църковни Празници