ПРАЗНИК НА СВ. ЙОАН РИЛСКИ в храм "св. Йоан Рилски" Бургас на 19.10.2013

Тържествена Света литургия отслужена от НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО СЛИВЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ Г-Н Г-Н ИОАНИКИЙ и всички Бургаски духовници 

По случай храмовия празник 19 октомври, деня в който почитаме св. Йоан Рислки - Чудотворец, в храм Св. Йоан Рилски гр. Бургас бяха поставени нови Царски Двери - от резбовано дърво. На дверите според църковните канони  са разположени 7 нови икони, дело на зограф Таня Пенева.


Царските двери са част от цялостен нов дърворезбован иконостас. ( Вижте проекта тук)
В момента част от иконостаса е готов, но продължава да се работи по неговото завършване.
Той ще е изцяло готов и поставен в храма за следващия храмов празник 19 октомври през идната 2014 година.йеромонах ВисарионДуховна беседа на тема „Светостта и съвременното общество” ще се проведе на 1-ви октомври 2013 г. от 18 часа в бургаския храм „Св. Иван Рилски”. Беседата ще бъде изнесена от йеромонах Висарион, брат на зографската света обител „Св. вмчк Георги”, Света гора, Атон. Той е автор на книгите: „Петър Дънов – анализ на едно лъжеучение”, „Ванга – портрет на една съвременна магьосница”, „Суеверия сред днешните християни”, „Хиоските светци – житие и чудеса на св. Матрона Хиоска”. Отец Николай и настоятелството при храм „Св. Иван Рилски” канят всички желаещи да присъстват и да участват в беседата със своите духовни въпроси.

Йеромонах ВисарионЙеромонах Висарион от зографската обител „Св. вмчк. Георги Победоносец“ на Атон изнесе духовна беседа в бургаския храм „Св. Иван Рилски“. Тя бе на тема „Светостта и съвременното общество“. Специално за Православие.БГ о. Висарион сподели:

Отец Висарион, защо избрахте темата за светостта и съвременното общество?

Смятам, че тази тема е важна, защото хората в днешния забързан свят обръщат повече внимание на житейските проблеми. Те обаче забравят за най-важното – духовното. Господ е казал, че първо трябва да търсим Царството Небесно и всичко останало ще ни се придаде.

За съжаление обаче като че ли искаме обратното - първо да ни се придаде всичко останало и, ако ни остане малко време, да потърсим и Царството Небесно. Така не става. Ето защо мисля, че в тази тема са събрани много важни неща, които могат да помогнат на съвременния човек да се преорентира. Да постави йерархията на ценностите, така както Бог иска, а не както нашият забързан свят желае.

Св. Йоан РилскиНЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО СЛИВЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ Г-Н Г-Н ИОАНИКИЙНЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО СЛИВЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ Г-Н Г-Н ИОАНИКИЙНека заедно почетем паметта на Св. Йоан Рилски на 19 октомври в храм "Св. Йоан Рилски" Бургас. Елате на храмовия празник за да се помолим заедно за здраве, благоденствие и духовен мир!

На 18 октомври:
16 часа - вечерня

На 19 октомври:
8 часа - Празнична Утринна служба
9 часа - Тържествена Света литургия отслужена от НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО СЛИВЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ Г-Н Г-Н ИОАНИКИЙ и всички Бургаски духовници
15 часа - Маслосвет