Посещения: 759

ВХОД ГОСПОДЕН В ЙЕРУСАЛИМ

 

ВХОД ГОСПОДЕН В ЙЕРУСАЛИМ   Последната неделя на Великия пост е посветена на спомена за тържествения Вход Господен в Йерусалим – едно от най-важните събития от последните дни на земния живот на Иисус Христос. Събитие, описано и от четиримата евангелисти, което станало шест дни преди иудейския празник Пасха, събитие, предшествало Неговите кръстни Страсти и осъществяващо древните пророчества за пришествие в света на Спасител: „Ликувай от радост, дъще Сионова, тържествувай, дъще Иерусалимова: ето, твоят Цар иде при тебе, праведен и спасяващ, кротък, възседнал на ослица и на младо осле, син на подяремница.” (Зах. 9:9)

Read More6 НЕДЕЛЯ НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ – ВРЪБНИЦА – ЦВЕТНИЦА
Посещения: 431

Кратко изложение за преп. Мария Египетска

 

5 НЕДЕЛЯ НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ – ПРЕП. МАРИЯ ЕГИПЕТСКА    Житието на преподобната Мария показва дълбочината на Милостта Божия върху грешните хора. Тя пребивавала  в голямо грехопадение и е смятала това за смисъл на своя живот. Всичките й житейски радости се свеждали до плътски наслади. Макар светицата да била чувала за Вярата Христова още докато водила разгулния си живот, тя не се стремяла към Бог. Но веднъж по време на празника Въздвижение на Честния Кръст, с група богомолци и тя се отправила към храма, където се намирала частица от Живототворящото Дърво, но колкото и да се опитвала да прекрачи прага, някаква сила не й позволявала да влезе. По този начин Господ кротко изобличил дълбочините на нейния грях. Преподобната Мария веднага се обърнала за покровителство към Пресветата Владичица Богородица. И Божията Майка откликнала на молитвите на каещата се грешница.

Read More5 НЕДЕЛЯ НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ – ПРЕП. МАРИЯ ЕГИПЕТСКА
Посещения: 481

Покаянието – това е нашето примирие с Бог.

Преподобни Йоан Лествичник

 

4 НЕДЕЛЯ НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ – ПРЕП. ЙОАН ЛЕСТВИЧНИК   Постът е време за покаяние, време, когато нашите вкаменели сърца са длъжни с Божията сила от безчувствени да станат чувствителни, от студени и втвърдени – топли и открити за другите и за Самия Бог.

   Постът е време за обновяване, когато, както през пролетта всичко пак става ново, когато нашият живот постепенно се отклонил към отрицанието, когато едва блещука, отново да оживее със сила, която може да ни даде Бог, като ни приобщава към Своя Свети Дух.

Read More4 НЕДЕЛЯ НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ – ПРЕП. ЙОАН ЛЕСТВИЧНИК
Посещения: 805

ЧЕСТВА СЕ В ПЕТАТА СЪБОТА ОТ ВЕЛИКИЯ ПОСТ

 

ЧУДОТВОРНА ИКОНА „СВЕТА БОГОРОДИЦА – ЗЛАТНА ЯБЪЛКА”   Чудотворната икона на Пресвета Богородица, наречена „Златна ябълка”, се намира в храм „Св. Успение Богородично” в гр. Асеновград, кв.”Горно воден”. Нарисувана е с темперни бои върху дъска от неизвестен художник през 16в. Почитана е много сред вярващите и най-вече от бездетните съпрузи.

   Чудото извършено от Божията майка е описано от Ананий Клинис, тогавашен игумен в манастира „Св. Кирик и Юлита”. Ето какво пише за него в един синаксар (съкратено изложение на жития на светци или на празници):

    „В този ден, петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на Пресветата, Пречиста, Преблагословена, Владичица наша Богородица и Присно Дева Мария, възпоменание на светата чудотворна икона на Пресветата Богородица, наречена „Благодатна”, която се намира в свещения стар храм в с. Воден. Чрез тая свята и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи.

Read MoreЧУДОТВОРНА ИКОНА „СВЕТА БОГОРОДИЦА – ЗЛАТНА ЯБЪЛКА”
Посещения: 378

БЛАГОВЕЩЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА   Празникът Благовещение е спомен за явяването пред Пресвета Дева Мария на Архангел Гавраил, който и явил тайната за въплъщението от Нея на Иисус Христос, Спасителя на света. Според обичая, който имал сила на закон, когато достигнала пълнолетие, макар и без желание, Пресветата Дева напуснала Йерусалимския храм и била връчена на престарелия дърводелец Йосиф-Обручник. Йосиф произлизал от едно коляно с Нея и Я взел като съпруга, за да бъде Неин защитник. Живели в галилейския град Назарет в дома на Йосиф. По-голямата част от времето Си прекарвала в уединение и безмълвие, занимала се с богомислие и молитви, с четене на Свещеното Писание и ръкоделие.

Read MoreБЛАГОВЕЩЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА