Посещения: 125

   През Страстната седмица, ние, православните християни съпреживяваме последните земни дни на Спасителя Иисус Христос. Слушаме в богослуженията Неговите спасителни думи и поучения. Участваме заедно с Апостолите на неговите проповеди и си задаваме същите въпроси, които са си задавали и те. Отговорите идват малко по-късно, след Възкресението, но ние ги знаем днес, благодарение на светите Апостоли. Той ги е открил на тях, а те на нас. Ние сме облагодетелствани, само трябва да изпълняваме това, което ни е предал Спасителят.

   Но хората сме ненадеждни,  посрещаме Го с възгласи Осана, с цветя и палмови клонки при влизането Му в Йерусалим, няколко дни по-късно викаме – Разпни Го.

    Православната Църква е установила на Цветница да участваме в Неговото славно посрещане в Йерусалим, на Велики четвъртък, чрез последованието на дванадесетте Евангелия, да се опитаме да бъдем част от Неговите страдания и смърт, а на Велики петък, чрез изнасянето на плащеницата и преминаването под нея, да съпреживеем Неговото погребение, да Го опеем  заедно с Йосиф, Никодим и учениците му и да се опитваме да бъдем погребани заедно с греховете си за да възкръснем на Пасха, заедно с Него, за нов живот - без грехове.  

   Нека поне се опитаме с душа си, а не само като традиция.

 

 Осана - Цветница​

 

Разпети Петък

СВ. МЪЧЕНИК АВРАМИЙ БЪЛГАРСКИ
Посещения: 115

1 април

    Според житието на св. Аврамий, което се пази само в руски преписи, той не бил руснак, а човек, говорещ „друг език“. Житиеписецът му предполага, че е от волжските българи, но никъде, освен при Бог, няма данни къде е роден. Занимавал се с търговия в различни страни, говорил „друг език“, погинанал за християнската си вяра си във Волжска България, наречен е от руските християни Български.

Read More: СВ. МЪЧЕНИК АВРАМИЙ БЪЛГАРСКИ
Преподобни Йоан Лествичник
Посещения: 101

Покаянието – това е нашето примирие с Бог.

Преподобни Йоан Лествичник

   Постът е време за покаяние, време, когато нашите вкаменели сърца са длъжни с Божията сила от безчувствени да станат чувствителни, от студени и втвърдени – топли и открити за другите и за Самия Бог.

Read More: +4 НЕДЕЛЯ НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ – ПРЕП. ЙОАН ЛЕСТВИЧНИК
Посещения: 108

 Православната Църква нарича третата неделя на Великия пост – Кръстопоклонна.

   В събота, по време на вечерната служба, тържествено се изнася Живототворящият Кръст Господен – за напомняне за приближаващата се Страстна седмица и Възкресение Христово.

Read More: ТРЕТА НЕДЕЛЯ НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ – КРЪСТОПОКЛОННА
Посещения: 98

4 април

Св. Никита бил македонски българин от Албания. Отначало той се подвизавал на Атон, в руския манастир "Св. Пантелеймон", гдето като йеромонах бил ефимерии – чреден свещеник.

 

Read More: ЖИТИЕ НА СВ. НИКИТА СЕРСКИ