Warning: A non-numeric value encountered in /home/r1lsk1b/public_html/templates/as002040free/includes/includes.php on line 79
Неделно училище - Храм Свети Йоан Рилски Бургас
Посещения: 1330

Първата копка на сграда на неделното училище към храм „Св. Иван Рилски“ беше направена на 19.10.2017г. в Бургас. Сградата е разположена зад спирката на тролеите на ул. Сан Стефано, в парцела на Църковното настоятелство. Тържественият водосвет събра цялото бургаското духовенство и десетки миряни. 

От няколко години към храм Свети "Иван Рилски" православни занимания се организират за деца и възрастни, които се помещават на балкона на храма, където пеят хористите по време на богослуженията. Там няма чинове и подходящи условия за извършване на преподавателска дейност, което създава неудобства за обучението на децата.

Въпреки това, дейността на неделното училище не е спряла от 23.09.2012г. до сега. В храма на големите празници редовно се изнасят тържества и концерти на учениците от неделното училище.

Поради тези причини, се взе решението за строежа на нова сграда и обособяване на конкретна зала за лекции. Така учениците и възрастните хора ще могат да се обучават в нова, удобна сграда, в специално предназначена за целта среда.

„Това е една голяма надежда, небесна радост. Нов светъл лъч за младото поколение, което има нужда от духовна просвета... Бургас първенствува и дава пример на цялата епархия, защото тук живее благочестиво население“- С тези думи Сливенският митрополит Йоаникий положи първия камък в основите на Православното неделно училище към бургаския храм „Свети Иван Рилски“.
„И аз вярвам, че мнозина ще пожелаят да се учат тук, да почувстват силата на християнската вяра. Светското знание е нужно, но за земния живот, а тук ще даде ново направление – в добротата, в истината, в любовта. Където има тези добротетели, там царува и Бог“, каза Н.в.п. митрополит Йоаникий.

До сега Църковното настоятелство към храм „Св. Иван Рилски“ гр. Бургас е осигурило 2/3 от сумата за изграждане на „Църковно просветен център (Неделно училище) Св. Иван Рилски Чудотворец“. Сградата вече е изградена в груб строеж ( вижте снимките).

Сградата е на 2 етажа, като разположението е следното:

  • 1-ви етаж – зала за лекции – 53 кв.м., малка стая за учителите, тоалетни ( стандартни и за инвалиди)
  • 2-ри етаж – 3 отделни студия с размери 21, 25 и 31 кв.м.
    - Едното студио ще е за лектори, които ще идват да изнасят лекции от различни богословски факултети;
    - Второто студио ще е за Лекарски кабинет, в който ще се преглеждат БЕЗПЛАТНО бедни и нуждаещи се християни от енорията;
    - Третото студио ще е за Зъболекарски кабинет, в който БЕЗПЛАТНО ще се правят дентални прегледи на бедни и нуждаещи се християни от енорията.

Църковното настоятелство моли всички православни християни в страната и извън нея, които са съпричастни с идеята да има православно религиозно образование, да дарят своята лепта за доизграждането на новата сграда за Неделно училище. За съжаление стана ясно, че в училищата скоро няма да се въведат часове ЗИП по Религия, а нашите деца все повече затъват в безверие и пороци ( наркотици, алкохол, тютюнопушене, неуважение към бащи, майки и възрастни, неуважение помежду си като човешки същества) – всичко това, което противоречи на християнската етика.

Нека с Божията помощ и с общи усилия да спасим нашите деца!

За контакти:

Тел: 056831970
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Моб: 0895540029 - отец Николай, председател на Църковното настоятелство
 
Банкова сметка:
Банка ДСК гр. Бургас
BIC: STSABGSF
IBAN: BG93STSA93000021330656
Църковно настоятелство храм "Св. Иван Рилски"

Посещения: 1231

Коледно тържество на децата от Неделното училище при храм "Св. Йоан Рилски" гр. Бургас по случай празника "Рождество Христово".

 

Посещения: 1573

На 29 март в храм „Св. Иван Рилски“ децата от Неделното училище с ръководител Атанасия Петрова, което е към църктвата, изнесоха концерт с духовни песни и драматични етюди. Представлението е посветено на Благовещение и предстоящото Възкресение Христово.

Посещения: 2219

Поклонническо пътуване до РИЛСКИ МАНАСТИР

С ученици от неделното училище към храм "Св. Йоан Рилски" и православни християни от Бургас- 7-9.06.2013г.
Да благодарим на о. Николай и църковното настоятелство към храма, които помогнаха да се осъществи пътуването! За децата беше безплатно! Благодаря и на игумена на Рилски манастир дядо Евлогий и на отец Нектарий!
Слава на Бога!

Read More: Поклонническо пътуване до РИЛСКИ МАНАСТИР