Архиерейска Света литургия по повод посрещане на чудотворната икона на св Ефрем Нови

  Икона на свети Ефрем Нови с частица от светите му мощи бе посрещната в  храм „Св. Йоан Рилски“ гр. Бургас на 10 февруари.

  Посрещането на иконата на светия великомъченик и чудотворец Ефрем Нови беше в 9.00 часа сутринта. Тя бе изложена за поклонение в храм „Св. Йоан Рилски“ и ще престои там само за ден. Пред иконата с мощите на свети Ефрем Нови бе отслужена Архиерейска Света Литургия - молебен за здраве и душевно спасение с участието на духовници от цял Бургас.

  Свети Ефрем Нови е известен като светецът светкавица заради бързите чудеса, които се случват по молитвите му. Той помага за изцелението от страшни болести като рак, психични разстройства, сърдечни заболявания. Чудесата на свети Ефрем Нови не познават граници. Идването на мощите на свети Ефрем Нови Чудотворец съпътства и събитието по представяне на книгите за неговия живот и чудеса. Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови и детската „Светецът светкавица“ от 18.00 часа отново в храм „Св. Иван Рилски“ в Бургас. Автор на книгите е журналистът от телевизия „Европа“ и водещ на новините Ангел Бончев. „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“ е най-новата книга, която съдържа житието, чудесата, акатист, молебен канон, тропари и молитви към светеца. Дарът на чудотворството, даден му от Бога, е удивителен. Народът на Гърция го е нарекъл светец-светкавица, защото светкавично отговаря на просбите на призоваващите го. „Светецът светкавица“ е детската книга за свети Ефрем Нови чудотворец. Четивото представя по увлекателен начин през очите на едно дете, връстник на онези, които ще се докоснат до живота на свети Ефрем, неговият свят живот, който да им послужи като пример за това кой път да изберат в живота си. Книгата „Светецът светкавица“ е насочена към деца между 7 и 14 години.

  Източник: Фокус

  С две нови икони се сдоби бургаската църква "Св. Йоан Рилски". Изображенията са на старозаветния пророк Илия и на най-тачената българска светица - св. Петка. Иконите са поредното дарение, с което бе завършена олтарната част на Божия дом.  Иконите са рисувани от иконописеца Таня Пенева.
   
   
  Обновяването на църквата започна преди няколко години, когато за предстоятел на храма бе назначен отец Николай. По инициатива на духовните и с помощта на благочестиви хора бяха събрани пари и така Божият дом придоби сегашния си вид.
   
   
  Част от изображенията са дарени от свещенослужителите в храма. Дърворезбата пък е дело на дряновски майстор.
   
  След реконструкцията на част от църквата храмът се превърна в една от най-красивите църкви в морския град.
   

  “Велика е тайната на благочестието: Бог се яви В плът, засвидетелствуван бе от Духа, показа се на Ангели, проповядван биде на народи, приет с вяра в света, възнесе се в слава.” /Тим.3:16/

   

  Рождество Христово е велик празник! Рождество Христово е радостен ден! Днес възпяваме преславно събитие. Днес "от вечност скритата и от ангелите непозната тайна чрез тебе, Богородице, се откри на живеещите на земята." /Богородичен възкресен, гл.4/

  Затова светата Църква приканва своите верни чеда към духовно веселие и чиста радост. Вярващите християни благоговейно се прекланят пред Божията тайна и смирено прославят Божието величие. Затова са тържествени църковните песнопения. Затова са силни духовните трепети.

  Велика е тайната на благочестието. Велика е тайната на Боговъплощението. Велика е тайната на Рождество Христово. Тайна е, как Бог върши всичко за нашето спасение и в което желаят да надникнат Ангелите. / 1 Петр.1:12/.

  Всичко у Бога е тайнствено: "Ние само това можем да кажем, - поучава ни свети Йоан Златоуст, - истинско е Неговото небесно раждане, неопровержимо е и земното Му Рождество. Истина е, че се роди Бог от Бога, истина е и че се роди Човек от Дева. На небесата само Той се е родил от Отца - Син Единороден. На земята само Той се роди от Дева - Син Единороден... Бог Го родил по Божествен начин. Девата Го родила по свръхестествен начин... Защото, когато става дума за Бог, не трябва да се придържаме само към природните закони и тяхното развитие, но да вярваме в силата на Този, Който ги е създал и всичко управлява." И свети Козма, епископ Маюмски казва: "Виждам необикновена и преславна тайна: пещерата станала небе, Девицата - херувимски престол, яслите - вместилище, в което е легнал невместимият Христос Бог... /Из 9 песен на първия канон на Рождество/.

  Христос е неизменната истина. Христос з вечната любов. Христос е верният път. Христос е неизказаната сладост. Христос е нашият мир. Всеки, който е повярвал, слуша гласа Му /Йн. 10:27/. Всеки, който Го е възлюбил, спазва заповедите Му /Йн. 14:21/. Всеки, който е тръгнал по спасителния път, трябва да бъде твърд и много храбър... и да не се отклонява от него ни надясно, ни наляво. /Иисус Навин 1:7/

  Но защо Бог се въплъти и роди на земята?

  Роди се, за да се примирят Бог с човека. Защото Бог обича човеците, желае им вечно блаженство, защото иска да станат чеда Божии /Йн. 1:12/, защото иска да гледат Неговата слава. /Йн.17:24/

  Роди се, за да основе Църквата на земята, а "в нея всичко е истинно - истинно е изповеданието на вярата, истинно е освещението чрез тайнствата, истинно е облагодатяването, истинен е животът според изискването на Бога, истинна е Божията помощ, истинни са обещанията." /Свети Теофан Затворник/

  В тези пресветли дни на преславното Рождество Христово да се вслушаме в ангелския химн: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение." /Лк. 2:14/. Да прославим милостта Божия, да се молим на Богомладенеца Господ Иисус Христос, за да има мир на земята, истинско разбирателство и добра воля между човеците.

  Та с едно сърце и една душа да възпеем Бога:

   

  "Христос се ражда - славете,

  Христос слиза от небето - посрещайте,

  Христос е на земята - възнесете се!

  Пейте на Господа цяла земя,

  възпявайте весело, люде,

  защото се прослави."

  /Катавасия 1 песен/

   

  Сърдечно поздравявам всички свещенослужители, служителите при светата Сливенска Митрополия, църковнослужители, монасите и монахините и православните християни с пресветлия празник Рождество Христово и молитствувам Господ Иисус Христос да просвети нашите умове, да очисти нашите сърца, да облагодати нашите души, за да бъдем Боголюбиви, човеколюбиви, миролюбиви и да бъдем Негови истински духовни чеда.

   

  ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

  ЧЕСТИТА НОВАТА 2017 ГОДИНА!

   

  + Сливенски Митрополит Йоаникий

   

  25 декември 2016 г.

  РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

   
   
   

  На 1 април 2017г. , Акатистова събота – Чудотв. икона „Златна ябълка“,  Преп. Мария Египетска,  Св. мчк Аврамий Български. (Златоустова лит.) , НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО СЛИВЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ Г-Н Г-Н ПОКЛОНИК ЙОАНИКИЙ и преосвещенния Агатополски епископ Йеротей в съслужение с бургаския архиерейски наместник и бургаското духовенство, извършиха ръкоположение на нов дякон на БПЦ – иподякон Сашо Янев Янев и подстрижение на нов иподякон (четец и певец на БПЦ) – Г-н Христо Цончев в храм "Св. Йоан Рилски"  гр. Бургас.

  Честитим и на двамата и им желаем достойно служение на Бога и на всички православни християни в сливенска епархия

   

  ПРАЗНИК НА ВОДАТА И СВЕТЛИНАТА

  Епископ Иларион (Алфеев)

      Господ създал водата като стихия на живота, но човешкият грях я направил източник на смърт. Когато Господ създал водата, Духът Божи се носил над нея, като изпълвал водата със Своята животворна енергия. Но когато на земята човешкият грях се умножил, водата на живота станала вода на смъртта. Във водите на Великия потоп загинало ветхото (старото) човечество, за да даде живот на ново човечество, обновено от тези страшни води.

  Страница 1 от 4

  Please publish modules in offcanvas position.