ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА

  Васильовден

     На 1 – ви януари Светата Църква чества Обрезание Господне и св. Василий Велики. Независимо от посрещането на Новата година в храм „св. Иван Рилски“ се събраха много миряни.

     На осмия ден след Рождество Христово нашият Господ Иисус Христос бил обрязан, както било въведено от Ветхия Завет за всички младенци от мъжки пол, според сключения завет (заповед, договор, предначертание) между Бог и праотеца Авраам. Той важал за всички Авраамови потомци. При извършването на този обред на Божествения Младенец било дадено името Иисус, възвестено на Пресвета Богородица от Архангел Гавриил на Благовещение. В Новия Завет обредът обрязване е отстъпил място на тайнството свето Кръощение.

   

     Свети Василий Велики ( ок. 330 - 379), известен и като Василий Кесарийски е църковен писател и богослов. Той е един от тримата кападокийски отци на Църквата, заедно с Григорий Ниски и Григорий Богослов. Негова е заслугата за създаване на иконостаса и написването на литургия, наречена в негова чест Василиева. Автор е на многочислени проповеди и писма (запазени са повече от 300), убеден привърженик е на киновия (съвместен живот,общежитие) – християнски монашески живот в манастир или комуна.

  Please publish modules in offcanvas position.