ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА

  Боголюбиви братя и сестри,

     Ако внимателно наблюдаваме живота ще се уверим, че всеки ден е нов, даже всеки час и минута са нови. Радваме се на новия ден. Желаем да изпълним, което е нужно. Новата Година винаги я очакваме с радост и надежда.

     Затова най-много благопожелания и привествия отправаме преди Нова Година, въпреки, че тя крие потайности и изненади. И старата година беше нова и Новата ще стане стара. Времето е преходно, „защото е преходен образът на тоя свят“ (I кор. 7:31)

   

     Никой не е в състояние да върне даже една минута от старата Година. Тя вече е минало. Но никой не може да отнеме и надеждата ни през Новата година. Православните християни винаги трябва да блогадарят на Бога, да Го умилостивяват, да Го обичат, за да бъдат „синове на светлината и синове на деня“. (I Сол. 5:5)

     Православните християни си пожелават щастие, а знаят ли, че „първата степен на щастието е да не съгрешават, а втората – да осъзнаят съгрешенията си“. (Св. Киприян Картагенски)

     Прасловните християни трябва да знаят силата на добродетелта, красотата от добродетелта, радостта от добродетелта и славата на добродетелта.

     „КАКВО Е ЧОВЕШКАТА ДОБРОДЕТЕЛ? – не е материално богатство, та да се боиш от бедността. Не е телесно здраве, та да се страхуваш от болестта. Не е обществено мнение, та да се боиш от лоша слава. Не е празен безцелен живот, та да се страхуваш от смъртта. Не е физическа свобода, с която избягваш физическото робство. Добродетелта е опазване на всички истини на вярата на догматите, и порядъчен живот. От човек, който спазва всичко това с необходимото старание, и самият дявол не може да му го отнеме.“ (Св. Йоан Златоуст)

     Встъпваме и в Новата Година с твърдо упование в Божията милост. Да изпросим от Господ сили, за да изпълняваме Неговите заповеди. Да има мир на земята, блага воля между човеците, разбирателство в отношенията, радост в семейстава, почтителност в обществото.

     Да си направим ново сърце и нов дух. (Иез. 18:31)

     Господи благослови ни, просвети ни и сохрани ни!

  +СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИОАНИКИЙ

  Please publish modules in offcanvas position.