Чудотворна икона на Божията Майка "Одигитрия Байтальская"

  По случай големият празник "УСПЕНИЕ НА ПРЕПОДОБНИ ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ", който празнуваме днес на 18 август в храм „Свети Иван Рилски” гр. Бургас от 17 до 20 август, ще бъде изложена за поклонение Чудотворната икона на Божията Майка "Одигитрия Байтальская"

  Икона Божией Матери «Одигитрия Байтальская» – святыня храма Рождества Пресвятой Богородицы села Байталы Ананьевского района Одесской области. Была пожертвована приходу в 2005 году. Автор, история и происхождение неизвестны, предположительно датируется XVIII веком. Названа по месту нахождения – Байтальская. Возможно, является одной из святынь древнего мужского монастыря, ранее находившегося в Байталах. Прославлена обильными чудотворениями и исцелениями, особенно от бесплодия. Замироточила в 2012 году.

   

  Чудотворна икона на Пресвета Богородица „Балтайска“

   

     През юли 2005 г. бяха завршени строителните работи по възстановяване на Балтайската църква, посветена на Раждането на Пресвета Богородица (на 200 километра от Одеса). В тази живописна местност, в гората, някъде около 1700 година, е съществувал мъжки манастир, а наблизо е имало три чудотворни извори с целебна вода. Тогава, след известно време, по благословиите на монасите от обителта, е била подарена икона на Божията Майка.

    В края на 2005 г. иконата е била представена за поклонение в Киево – Печорската Лавра. Реставраторите приценили, че тя е на повече от 200 години. Никой не знаел нито нейната история, нито възрастта ѝ, нито откъде се е появила. Не били открити дори подобни копия на така изобразена в иконографията Божия Майка. Иконата била наречена по мястото на откриването си – Балтийска. Съществува поверие, че това е еднаот манастирскитесветини, които са се “върнали вкъщи“. „Не си спомням, някой, който и да се е помолил пред иконата на Балтайската Одигирияда не е получил отговор на молбата си“ – казва настоятелят на балтийския храм Рождество на Пресвета Богородица свещеник Анатолий Кубета, – Майката Божия не отпуска никого без тойда получи утеха.“ При водосвет пред иконата на „Балтийската“ икона на Божията Майка, са получили отговор много хора с проблеми:

  – страдащи;

  – семейства, искащи деца, са получавали своите първородни;

  – съдебни процеси, които са завършвали успешно;

  – и най – важното, – в семействата са се завръщали дъщери и синове, на нещастастни майки, които са търсили светото застъпничество на Пресвета Богородица.

     Площта на тези чудесни помощи е голяма – Киев, Одеса, Днепропетровск, Москва, Люберц, Половцк, Пинск... Вярващите, посещаващи този храм са въвели тетрадка, в която записват благодатната помощ на Божията Майка.

     Виждайки любовта на хората към Своя лик, нашата Майка, Пресвета Богородица, осветява изображението на иконата Си, Балтийския иконопис Одигирия. Така, някога забравената, неизвестната икона, днес се става известна и почитана.

  Молитва пред иконата на Пресвета Богородица, наречена „Одигирия“ (Пътеводилница)– „Балтийска“

   

  Към кого ще възкликна, Владичице? Към кого ще се обърна в мъката си, ако ли не към Тебе, моя Господарке Богородице, небесна Царице? Кой би приел моите сълзи и моите въздишки, освен Тебе, Пренепорочна, Която си надежда на християните и убежище на грешниците? Сведи главата Си, Пречиста Господарке, чуй моите молитви. Майко на моя Бог, не се отказвай от мен, който търся твоята помощ, чуй ме как страдам и зовът на моето сърце донеси пред Твоя Син, Царице Богородице. Подай ми душевна радост, подкрепи ме нетърпеливият, унилият и недостойният с Твоята душевна похвала. Подскажи ми и ме научи, как трябва да Ти се моля, без да ме оставиш, Майко на моя Бог, заради моята прибързаност и заради моята липса на търпимост – бъди ми закрила и застъпничество в моя живот и ме доведи в тихото пристанище на онзи блажен покой и ме направи да бъда съпричастник на лика на Твоето стадо и там да се удостоя да възхвалявам и да славя Твоето име, винаги, през всички векове. Амин.

  Please publish modules in offcanvas position.